6 Ocak 2011 Perşembe

İMKB'ye İslami endeks geldi

Faize karşı hassasiyeti olan yatırımcıları borsaya çekmek için tasarlanan Katılım Endeksi, İMKB Ulusal Pazarı’nda, "KATLM" koduyla yayına başladı.

İMKB 30 ve İMKB 100 endeksleri gibi anlık olarak izlenebilen endeks, faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık, alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti ve benzer gıda, turizm eğlence, basın, yayın, reklam, tütün mamulleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketlerden oluştu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal Pazarda işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan Katılım Endeksi, teknik çalışmalarının tamamlanmasının ardından, AlBaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türk Finans’ın sponsorluğunda bugün yayına başladı. Endeks danışmanlığı Bizim Menkul Değerler tarafından yapılan ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından hesaplanan Katılım Endeksi’nin tanıtım ve imza töreni, İMKB’de gerçekleştirildi.

ŞİRKETLERDE, FAİZLİ KREDİLERİNİN PİYASA DEĞERİNE ORANI YÜZDE 30’DAN AZ OLMASI ŞARTI ARANACAK
Belirli kriterlere göre seçilen endekste yer alacak şirketlerde, toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan ve bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da yüzde 5’den az olmaması şartı aranacak.

Bu kurallara uygun hisse senetlerinden, halka açık piyasa değeri en yüksek ilk 30 şirket, endeks şirketlerini oluşturdu. Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu endekste kullanım alanları, gösterge, karşılaştırma, yatırım fonları, endeks fonlar, borsa yatırım fonları, bireysel emeklilik fonları, teminata kabul edilecek hisse senetleri, alternatif, karma ve türev ürünler, yabancı yatırımcılara yönelik ürünler olacak. Endekste hisse senetleri, 3 ayda bir dönemsel gözden geçirmeye tabi tutulacak.

KATILIM ENDEKSİ’NDE YER ALAN 30 ŞİRKET
Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu şirketler arasında, BİM Mağazalar, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpay GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon Çimento, Netaş Telekom, Mondi Tire Kutsan, Vestel Beyaz Eşya, Deva Holding ve Pınar Et ve Un şirketleri bulunuyor.

Katılım Endeksi Kuralları’nın uluslararası uygulamaları dikkate alması nedeni ile Katılım Endeksi ve bu endekse dayalı ürün ve hizmetler, yabancı yatırımcılara da hitap edebilecek.

ÜRÜN VE HİZMETLERDE STANDARDI OLUŞTURACAK
Katılım Endeksi Tanıtım ve İmza Töreni’nde konuşan Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi, sermaye piyasaları ve katılım bankaları adına önemli bir adım attıklarını söyledi.

Katılım bankalarınca, özellikle 2006 yılından bu yana hizmet ve ürünlerin üzerinde önemle durulduğunu, bu kapsamda, sermaye piyasalarında yürütülen aracılık işlemlerinin gittikçe önem kazandığını kaydeden Yahşi, ekonomik istikrar, kar payı ve faiz hadlerindeki düşüme eğilimi ve artan rekabet şartlarının, banka ve diğer finans kuruluşları için yatırım ürünlerinin önemini giderek arttırdığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Söz konusu tablo karşısında, katılım bankaları temsilcileri olarak bizler, yatırım ürün ve hizmetleri konusunda alt yapı, standardizasyon, ürün çeşitliliği gibi konulara odaklanmış durumdayız.

Bu çerçevede gerek hisse senedi, gerek yatırım fonları, gerekse diğer sermaye piyasası ürün ve hizmetlerini müşterilerimize rekabetçi şekilde sunmada azami gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Katılım Endeks’nin, katılım bankalarının hisse senedi işlemlerinde, 2004 bu yana edindiği bilgi birikiminin bir neticesi olarak, sektörde standardizasyona yönelik atılmış ilk ve önemli adımlardan birini teşkil ediyor.

Katılım bankalarının inisiyatif ve desteği ile İMKB’nın endeks hesaplayıcı, Bizim Menkul Değerler’in endeks danışmanı olarak yer aldığı bu projede, finale gelinmiş olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Zira bu çalışmayla, sadece gösterge niteliğinde bir endeks oluşturulması değil, aynı zamanda gelecekte oluşturulacak finansal ürün ve hizmetler için kullanılabilir, yaşayan bir endeks ve standartları ortaya koymaktır."

ENDEKS İLE HİSSE SENEDİ ARACILIK İŞLEMLERİNDE STANDART OLUŞTURULMUŞ OLACAK
Yahşi, günümüzde giderek artan sayıda bireysel emeklilik fonlarının, katılım bankaları müşteri profilini hedeflediğini, bu profile uygun emeklilik yatırım profili kuruluşu ihtiyacının ortaya çıktığını gördüklerini vurguladı.

Bugüne kadar, bu ürünlerin esas alabileceği ve sermaye piyasasına hitap edecek, özellikle katılım bankaları müşteri profiline özgü, referans bir endeksin mevcut olmadığına işaret eden Yahşi, "Katılım Endeksi’nin lisanslanması ile birlikte, bu ve benzeri ürünlerin kullanılması artık mümkün olacak.

Katılım endeksi ile hisse senedi aracılık işlemlerinde bir standarda kavuşulmuş olacaktır" dedi. Mevcut yapıda, prensipler aynı olmasına rağmen, sektör genelinde bir standartlar bütünü olmadığını, farklı uygulamaların, zaman zaman karmaşıklıkların ortaya çıkabilmesine neden olduğunu dile getiren Yahşi, endeksin, bu alandaki boşluğu doldurmak ve sektör genelinde standartlar oluşturmak için yapılmış bir çalışma olduğunu vurguladı.

ENDEKS, KÖRFEZ BÖLGESİ’NDEKİ YATIRIMCILARIN ÇEKİLMESİNE ARACILIK EDECEK
Uluslararası çalışmalar ve araştırmaların da dikkate alındığını, birçok ülkede benzer çalışmaların yasal otorite, özel endeks yapıcılar veya sektör kuruluşlarının önayak olması ile yürütüldüğünü söyleyen Yahşi, katılım bankalarının da bu konuda üzerine düşeni yapacağını, sermaye piyasası için ellerinden gelen katkıyı ortaya koyacaklarını söyledi.

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ise endeksin çeşitli hassasiyetlerinden ötürü, borsaya uzak duran, muhafazakar yatırımcıların borsaya çekilmesine bu endeksin büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Nacar, "Yerli yatırımcı sayısının artmasına bu endeks, katkı sağlayacağı gibi körfez bölgesindeki yatırımcıların da Türkiye’ye çekilmesine aracılık edecektir" diye konuştu.

Bizim Menkul Değerler Başkanı Bekir Boydak, katılım endeksinin bundan sonraki çalışmalara temel olacağını, ayrıca ürün ve hizmet çeşitlendirilmesinde hisse senedi portföylerinin ölçü olarak alabileceği ilk standart çalışmanın katılım endeksi olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain