31 Ocak 2011 Pazartesi

Denge arıyoruz, 17 bin puanlık marj var

Son yılların en çok kazandıran fon yöneticisinden borsada çöküşün analizi.

BARIŞ ERKAYA
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Borsada hızlı çöküş ve sonu gelmek bilmeyen satışların ardından, en çok merak edilen soru, "Bu borsa daha ne kadar düşecek, ne zaman tekrar toparlanacak" oldu.
Son yılların en çok kazandıran fonunun yöneticisi olan Strateji Menkul Değerler Fon Müdürü Bülent Topbaş, HABERTURK.COM'a konuştu...

PİYASALARIN BÜNYESİ ZAYIFLADI
Merkez Bankası'nın aldığı kararların finansal piyasaların bünyesini zayıflatıp kırılgan hale getirdiğine dikkat çeken Topbaş, bu zayıflayan bünyenin de spekülasyonlara daha açık hale geldiğini söylüyor.

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaların çok kritik olduğunun altını çiziyor Topbaş. Artık borsanın Avrupa ve Mısır'dan gelen haberlere çok daha hassas hale geldiğini savunan Topbaş, "Bu yıl buna alışmak zorundayız. Çünkü borsada bu yıl dalgalanma bandı çok ciddi oranda artacak" diyor.
Aynı şeyin döviz için de geçerli olacağını belirten Topbaş, "Zaten bankalarla ilgili kötü bir beklenti vardı. Merkez'in kararlarının ardından faiz hızla yukarı çıkınca, bankaların sabit getirili menkul kıymet portföylerinden de ciddi zararlar yazabileceği beklentisi üzerine eklendi. Bu da hisse senetlerine yansıdı" diye devam ediyor.

ENDEKSTE KRİTİK NOKTA
Yılbaşından bu yana global bazda yaşanan bir hareketin uzantısı olarak İMKB'den yabancı çıkışı gerçekleştiğini hatırlatan Topbaş, borsada gelinen noktanın çok kritik olduğunun da altını çiziyor.

Bu arada bir hatırlatma yapmakta yarar var: Borsa son satışlarla birlikte 200 günlük ortalamasına gelmiş durumda. Üstelik dış piyasalarda da satışlar artıyor.

SICAK PARA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN ÇIKIYOR
Peki global bazda gelişmekte olan ülkelere ilişkin hareket nedir?

Topbaş, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin sıcak ekonomiyi soğutma politikalarının global bazda gelişmekte olan ülkelerden yatırımcı kaçışını, gelişmiş ülkelere doğru yönelişi beraberinde getirdiğini söylüyor. Yani Türkiye de yılbaşıyla birlikte zaten bu hareketten nasibini aldı.

MERKEZ'LE DAHA DEGATİF AYRIŞTIK
Türkiye'nin bu ülkelerden daha negatif ölçüde ayrışmasını ise Topbaş Merkez'in sıkı politikalarına bağlıyor. Bu durumu bir "handikap" olarak adlandıran Topbaş, Merkez Bankası'nın da bunun içinden çıkmaya çalıştığını, fakat Merkez'in de bazı politikaları uygulamak zorunda olduğunu belirtiyor.

Peki borsada gelinen 62 binli seviyeler ne kadar kritik ve bu seviyenin altında borsanın gidebileceği ilk nokta neresi?
Bu kritik seviyede özellikle bankalara gelen alımların önemli olduğuna dikkat çeken Topbaş, bu seviyelerin kırılması halinde aşağıda 58 bin 500 seviyelerinin, yani 60 binin altının sözkonusu olacağını öngörüyor.

SEPET 2'NİN ÜZERİNE ÇIKARSA FIRSAT DÖNEMİ BAŞLAR
Dövizde ise sepetin geldiği seviyenin çok önemli olduğunu hatırlatan Topbaş, "Döviz sepeti 1.9'a geldi. 2'nin üzerini aşarsa işte o zaman fırsat dönemi başlayacaktır piyasalarda" diyor.

YENİ DENGE ARAYIŞI
Aslında Topbaş'a göre piyasalarda yaşanan tüm hareketlerin sebebi yeni bir denge arayışı. Yeni para politikasına göre piyasa denge noktasını bulmaya çalışıyor. Ki geldiğimiz bu noktalar da Topbaş'a göre artık denge noktaları. Bundan sonra Merkez Bankası kredi talebine bakacak ve politikalarının etkili olup olmadığını takip edecek. Eğer politikaların etkili olduğunu görürse o zaman belki bir parasal gevşeme uygulayabilir ki bu piyasalar açısından iyidir.
Merkez'in yeni politikalarının en önemli sebeplerinden biri çok hızlı artan kredi talebi. Fakat bütün dünyada şöyle bir gerçek vardır ki, faizin çok hızlı düştüğü ülkelerde kredi talebi her zaman hızlı artmıştır. Fakat kur çok yukarı çıkarsa o zaman kredi talebi muhakkak bundan etkilenecektir.

17 BİN PUANLIK MARJ
Bu yıl artık borsada 17 bin puana yakın bir dalgalanma bandı oluşacak. Ben bu dalgalanmanın 58 bin-75 bin bandı olacağına inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain