23 Ocak 2011 Pazar

Borsada ‘banka kârlılıkları düşecek’ paniği

Piyasanın lokomotifi banka hisselerinde kârlılığın düşeceği yönündeki beklentiler borsaya olumsuz yansıdı. Banka hisselerindeki satışlar durulursa endeks toparlanır.

Piyasalar açısından oldukça gergin günler yaşanıyor. Merkez Bankası’nın attığı adımlar, yurtdışında parite hareketleri, sıcak paraya karşı alınan önlemler... Yabancı satışlarının artabileceği ve yeni sürecin kurumsal yatırımcılar tarafından olumsuz algılanabileceği kaygılarına neden oldu.
Borsanın büyüklüğüne baktığımız zaman, piyasaların lokomotifi bankalar. Bilanço büyüklüğü, işlem hacmi, piyasayı etkileme gücü, endeks üzerindeki ağırlıkları gibi bir çok kritere göre bankalar öncü.
İMKB endeksi banka hisselerinin seyrine göre şekilleniyor. Ayrıca piyasaya yön veren yabancı yatırımcıların yoğun olarak portföyünde bulundurdukları ve alıp-sattıkları hisselerin başında banka hisseleri geliyor.
Endekste yaşanacak çıkış veya düşüş hareketinde bankalar başı çektiğine göre banka hisseleri piyasalar tarafından yakından izleniyor. Son yaşanan düşüşte olduğu gibi. Yabancıların piyasadan çıkmak istediklerinde ilk akla gelen adres bankalar olduğu için bankalara gelen satışların endeksi baskı altına almasını olağan karşılamak gerekir.

Satış baskısı var
Banka hisselerinin üzerinde satış baskısı görülmeye başladı. İlk açıklamalar hatırlanacağı üzere sektörün içinden yani BDDK Başkanı ve bazı önemli bankaların genel müdürlerinden gelmişti. “2011 yılında kârlılık düşüş kalacak” açıklamaları sektörün 2011 yılına ilişkin performansı konusunda bir soru işareti ve temkinli bir duruş göstermekteydi.
Gerçi 2010 yılı için de benzer görüşler vardı ama bankalar için çok parlak geçti denebilir. Piyasalar bu defa ki açıklamaları daha ciddiye aldı. Bir diğer gelişme ise Merkez Bankası tarafından gerçekleşti. Sıcak paraya önlem çerçevesinde faizlerin düşürülüp munzam karşılıklarının artırılması bankacılık sektörüne olumsuz yansıdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain