7 Ocak 2011 Cuma

Hisse yerine makbuz verilecek

Yaklaşık 7 ay önce halka açılan Euro Menkul’ün yüzde 200 bedelli sermaye artırımında önemli bir ayrıntı gizli.


Haziran ayı sonlarına doğru Birincil Piyasa’dan halka açılan Euro Menkul hisseleri 1.7 lira seviyesinden işlem görmeye başladı, ağustos ayında 4.5 liraya kadar çıktı. Patron elindeki 14.6 milyon lot hisseyi satmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. Hisselerin önemli bir kısmını da sattı, ardından hisseler yeniden 1.8 liraya kadar düştü. BORSAGUNDEM.COM’u arayan çok sayıda yatırımcı mağdur olduklarını dile getirdi. Bu arada genellikle halka açılan hisselerde patronun 6 ay hisse satması kısıtlanırken Euro Menkul’ün patronu Mustafa Şahin 23 Haziran yani neredeyse halka arzdan bir hafta sonra 14.6 milyon lotu satacağını beyan etti. Hem de halka arz yapılan hisselerin neredeyse 5 katını satacağını duyurdu. Bu satışla birlikte şirketin önemli bir kısmı halka arz edildi.

Yapılan işlemler bununla da sınırlı kalmadı. 15 Ekim tarihinde şirket sermayesini yüzde 200 oranında bedelli artırıma kararı aldı. Yani 20 milyon liradan 60 milyon liraya yükseltilmesi için düğmeye basıldı.

SERT FİYAT HAREKETLERİ
Şirket hisselerinin önemli bir kısmın halka açık olduğu için Euro Menkul bu bedelli artırım ile birlikte halktan yeniden para isteyeceğini duyurdu. Ve SPK’dan da onay aldı.

Bu arada, bugüne kadar ‘OLAĞANDIŞI FİYAT VE MİKTAR HAREKETLERİ'yle ilgili sorulara da şirket, “Kamuya açıklanmamış özel bir durum yoktur” yanıtını verdi. Birkaç ay gibi kısa sürede hisseler 1.70-4.5 lira arasında hareket ederken şirketin bu yönde açıklama yapması kafalardaki soru işaretlerini artırdı. Yatırımcılar, “Acaba özel bir durum var da bizden mi gizleniyor?” sorusuna yanıt bulamadı.

Sonuç olarak TMSF’den yaklaşık 500 bin liraya satın alınan Yurt Menkul, Euro Menkul oldu 20 milyon sermaye ile halka açıldı. Patron neredeyse elindeki bütün hisseleri sattı, birkaç ay sonra da yüzde 200 bedelli sermaye artırım yaparak şirketin sermayesini 60 milyon liraya yükseltme kararı aldı. Buraya kadar her şey mevzuata ve kurallara uygun ancak şirketin sürekli halktan para talep etmesi ve patronun yüklü bedelli sermaye artırım öncesi hisselerini satması yatırımcıları tedirgin ediyor.

BU AÇIKLAMAYA DİKKAT!
Asıl önemli noktalardan biri ise 2010 yılın son işlem gününde borsaya yaptığı açıklamadaki yatırımcıların bu açıklamayı çok iyi okuması gerekiyor:

''Yeni Paylar Hakkında Euro Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin 40.000.000 TL bedelli artırılarak 20.000.000 TL'den 60.000.000 TL'ye yükseltilmesinde, bedelli pay alma hakları kullanımı karşılığında verilecek geçici kaydi paylar, 2010 yılı faaliyetlerinden kar payı alma hakları bulunmadığından "Yeni" olacaktır. Söz konusu geçici kaydi paylar, kaydi paya dönüşünceye kadar Borsada işlem göremeyecektir.”

Şirketin bu açıklamayı yapmadan önce ‘kar payı’ dağıtmayacağını açıkladığını da unutmamak gerekiyor.

Yatırımcılara daha açık anlatmak gerekirse, şirketin çoğunluğunu elinde bulunduran küçük hissedarlardan sermaye artırım için alınacak para makbuz karşılığında isteniyor. Euro Menkul'den KAP'a yapılan açıklama ise şöyle:

Bir internet sitesinde 06.01.2011 saat 14.28'de Euro Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin sermaye arttırımı ile ilgili, pay sahibi yatırımcıların kullanmayacakları Rüçhanlarını Rüçhan hakkı kupon Pazarın'da satamayacakları yönünde kamuoyunu yanıltıcı bir haber üzerine doğrusunu yayınlama gereği duyulmuştur.
Doğrusu, Euro Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin Sermaye artırımı 07.01.2011 tarihinde başlıyor olup bedelli pay alma hakları 07.01.2011 - 17.01.2011 tarihleri arasında rüçhan hakkı kupon pazarı'nda işlem görecektir."

BORSAGUNDEM.COM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain