19 Ocak 2011 Çarşamba

Bireysel emeklilik fonları hisse atağına başladı

Bireysel emeklilik fonları hisse almaya başladı. 2010’da emeklilik fonlarında getiriler yüzde 30’ların üzerine çıkarken, fonların hisse oranı yüzde 12’ye çıktı. 2011’de faizlerdeki düşük seyir nedeniyle ilginin sürmesi bekleniyor.



ZEYNEP AKTAŞ
Bireysel emeklilik fonları, düşen faiz ortamında gerileyen sabit getirili enstrümanlar yerine hisse senetlerine ağırlık vererek atağa geçti. Emeklilik fonları içindeki hisse oranı yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’deki yatırım fonlarının toplam büyüklüğü içinde hissenin payının yüzde 4 olduğu düşünüldüğünde bu oran bireysel emeklilik fonları için hiç de azımsanmayacak bir oran.
2011 yılında fonların büyüme yılı olması bekleniyor. Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, düşen faizler ile birlikte yerli yatırımcının faizli enstrümandan hisseye yönelmesini beliyor. Gerz fonlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “2011 yılı profesyonel fon yönetiminde uzun vadeli büyüme döneminin başlangıcı olmaya aday” dedi.
Gerz’in bu değerlendirmesi Türkiye’de para piyasalarının gelişim seyrine bakıldığında önümüzdeki dönemin trendini koyuyor biraz da ortaya. Anlaşılan giderek azalan getiriler kurumsal yatırımcıların da hisse senedine yönelmesine neden oluyor. Eğer beklendiği gibi fonlar borsadaki paylarını artırırsa o taktirde 2011 borsa için daha da renkli ve yüz güldürücü olacak. Emeklilik fonlarının borsaya gelişi ister istemez hisse senetleri piyasasına derinlik kazandıracaktır.

Neden bireysel?
Bireysel emeklilik sisteminde bireyler aylık periyotlarla katıldıkları fona ödemede bulunurken fon da bu nakdi uzun vadeli yatırım enstrümanlarında değerlendirmekte. Burada amaç katılımcıyı tasarrufa yönlendirirken emeklilik döneminde beli bir gelir elde etmesini sağlayabilmek. Tabi bunun olabilmesi her şeyden önce kuruluş amacına uygun şekilde fonun yönetilebilmesinden geçiyor.
Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmekte.
Emeklilikle birlikte yaşam standardının değişmesi ve maddi sıkıntı yaşama ihtimali her birey için ciddi bir risk. İnsan ömrünün uzaması emeklilikte finansal varlıkları yönetme ve varlıklarını koruma gerekliliğini de ister istemez beraberinde getirmekte. Finans piyasası içinde, emeklilikte birikimini en azından enflasyon karşısında korumak ve doğru yatırımlar yapabilmek ilerleyen yaşlarda daha da zorlaşmakta.

Hisse fonlar önem kazanıyor
Hisselerin getirisi daha yüksek olunca A tipi fonlara ilgi artacaktır. Bu açıdan sabit ancak düşük getirili fonlar yerine A tipi fonlar önümüzdeki süreçte revaçta olursa şaşmamak gerekir.
Kurumsal yatırımcının hisse senetlerine ilgi göstermesi geçtiğimiz yıllarda hep arzu edilen bir gelişmeydi. Piyasalardaki güven artması için kurumsal yatırımcının piyasadaki varlığının sürmesi veya daha da payını artırması önemli




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain