7 Ocak 2011 Cuma

ABD'nin notu düşebilir

Pimco eş CEO'su Bill Gross,söz verilen adımları atmaması halinde ülkenin şu andaki yüksek kredi notunu kaybedebileceğini söyledi.


Pimco eş CEO'su Bill Gross, ABD'nin kamu maliyesini düzeltme yolunda söz verilen adımları atmaması halinde ülkenin şu andaki yüksek kredi notunu kaybedebileceğini söyledi.

Gross, CNBC'de katıldığı programda, ABD Kongresi'nin daha önceki aşırı harcama yolundaki politikalarına son vermesi gerektiğini kaydetti. ABD'de Temsilciler meclisinde çoğunluk Demokratlardan Cumhuriyetçi Partiye geçtiği için iki partinin bir araya gelerek çalışmalarının da zor olduğunu belirten Gross, "Önümüzdeki yıllarda çok sayıda çatışma izleyeceğiz," dedi.

Bu konudaki ilk çatışmanın ABD'nin Şubat ayında sona erecek borç tavanı ile ilgili olması bekleniyor. ABD 14 milyar trilyon dolarlık kamu borcunu finanse ettiği için bütçe açığını kapatabilmek için her yıl ek olarak 1 trilyon dolar fazladan borçlanmak zorunda.

Gross, bu borç düzeyinin ABD'yi yıkıma götürdüğünü ancak Kongre'nin borçlanma tavanını yükseltmekten başka bir seçeneği olmadığını söyledi. Cumhuriyetçiler, tavanı yükseltmek için yönetimdeki Demokrat Parti'den harcamalarda ciddi kesinti yapılması tavizini kopartmayı hedefliyorlar.

ABD'nin borç toplamının GSYİH'nın yüzde 90'ına ulaştığını söyleyen Gross, bunun büyüme hızının her yıl yüzde 1 oranında yavaşlaması anlamına geldiğini söyledi.

Gross, "Bu bizim yavaş büyüyen bir ülke ve yavaş büyüyen bir ekonomi haline geldiğimiz anlamına geliyor. Eğer her yıl 1 triyon doların üzerinde açık vermeyi sürdürürseniz kredi notunuz tehdit altına girer," dedi.

Böyle bir durumda ekonomik görünümün de değişeceğini, düşük doların enflasyonu körükleyeceğini, tüketicileri de zayıflatacağını vurgulayan Gross, böyle bir ortamda kendisinin hisseleri emtiaya, tahvilleri de altına tercih edeceğini söyledi.

Gross, "Emtialar çok hareketli ve tahmin etmesi zor, ortalama yatırımcılar tahvillere ve hisselere bakmalılar," dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain