30 Ocak 2011 Pazar

Borsada yabancı çıkışı sürecek mi?

Yıl sonu kârları, temettü ve sermaye artırımlarının gündeme geldiği kış mevsiminde sanayi şirketleri prim yapıyor.
Son 6 yılın verilerine göre yatırım araçları içerisinde borsa, borsada da sanayi hisseleri öne çıktı. 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 4.2 daralan sanayi sektörü, 2010 üçüncü çeyrekte toparlanma göstererek 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 8.7 büyüdü.

Borsadaki sanayi hisseleri ise 2010 Aralık- 2011 Ocak döneminde yüzde 10 getiri sağlarken, son 6 yılın kış dönemindeki ortalama getirisi yüzde 9.21 oldu. Son 6 yılda sadece 2008 yılındaki krizde yüzde 6.6 kaybettiren sanayi hisseleri 2009 yılında toparlanma sürecine girdi. Asıl yükseliş 2010 yılı kışında yaşanırken, 2011 yılının ilk ayında da yüksek getiriler yakalandı.

"Her yılın kendine özgü şartları vardır” dip notu ile geleneksel olarak İMKB’nin alışıla gelen bir seyri vardır. Buna göre ocak ortası gibi kâr satışları gelir, sonrasında bahar hareketi, yaz durgunluğu ve sonbahar ile birlikte yıl sonu çıkış hareketi gibi geleneksel bir seyirden söz etmek mümkün. Bu yıl da bunun yaşandığını görüyoruz. Şubat sonuna kadar borsada olası satışların karşılanması mart ayında endeksin bahar hareketi yaşamasına neden olabilir.

İsabetli seçimler önemli

2011 yılında sanayi hisseleri daha fazla gözde olacak. Mali sektör hisseleri portföylerde yer alacak olmasına rağmen, sanayi sektörüne yönelimler artacak. Sanayide de isabetli seçimler önem kazanacak. Yüksek temettü ödeyen, kârlı sektör hisseleri gözde olacak. Demirçelik, otomotiv, telekomünikasyon, petrol dikkat çeken sektörler arasında yer alıyor. Borsadaki düşüşler alım fırsatları yaratıyor. Endekste yaşanan dalgalanmalar, yatırım fırsatı için uygun alım seviyeleri verecek.

Yabancı çıkışı sürecek mi?

28 Ocak’ta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kararların alındığı günden bugüne kadar kısa vadeli olabileceğinden şüphe edilen gecelik ya da çok kısa vadeli hesaplarda ciddi çıkış olduğunu belirtti. Babacan, "Kısa vadeli giriş çıkışlarda ısrar etmeye çalışanların bilhassa Türkiye'den uzak durmaya başladığını müşahede etmiş durumdayız. Bu önemli bir gelişme" derken bankacılar da kısa vadeli yabancı para miktarının 5 milyar dolar azaldığını belirtiyor.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve munzam karşılık oranlarını yükseltmesi yabancı yatırımcının tavrını etkilemiş görülüyor. Hisse senetleri ve bonoda satışlar görülürken buna karşılık döviz kurlarında yükseliş görüldü. Bir süredir İMKB’deki yabancı payında düşüş görülüyordu. Düzenli olarak gerileyen yabancı payına, kârlılık ve döviz kurlarının yükselmesi bugünlerin sinyalini vermişti.

Ekonomi yönetiminin son karar ve açıklamaları piyasaları olumsuz etkilerken son yıllarda alışılagelen tavırlarından da biraz farklı. "Farklı bir tavır aldık" diyen Mehmet Şimşek Davos’ta yaptığı açıklamada, “İlk defa sıcak para konusunda farklı bir tavır alıyoruz. İstihdam yaratacak, katma değer yaratacak yatırımların peşindeyiz. Tedbirler çalışıyor” dedi.

Türkiye’ye ilgi gösteren yabancı sermayenin yapısı değiştirilmek isteniyor. Sıcak para ekonominin zirve yaptığı 2007 yılının oldukça üzerinde. Türkiye’nin not artışı beklendiği ve yatırım yapılabilir seviyeye yükselme beklentisinin çok üst düzeyde olduğu bir ortamda kısa dönemli yabancı yatırımcının çıkışı çok anlamlı değil.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain