31 Ocak 2011 Pazartesi

Borsa nereye gidiyor?

Piyasalar haftaya sert satışla başladı, endeksteki kayıp yüzde 2'ye ulaştı, dolar 1.61 TL'yi aştı!

Piyasalar haftaya sert satışlarla başladı. Ortadoğu'nun siyasi ateşi piyasaları da sarmış durumda. Cuma günkü yüzde 3'e varan kaybın ardından hisse senetleri piyasasında 62 bin ve 62 bin 500 seviyeleri yakından takip edilmeli demiştik. Bu kapsamda haftaya Arap ülkelerinde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle sert satışla başlayan borsada kayıplar derinleşiyor. Öte yandan dolar kurunda artış bugün de sürüyor.

İMKB saat 10:10'da yaklaşık yüzde 1.63 kayıpla 62 bin 300 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL kuru ise 1.61 TL'nin üzerinde seyrediyor. Euro ise 2.20 TL'ye dayanmış durumda. Tepki alımlarıyla cuma günü yükselişe geçebilir dediğimiz altın fiyatları ise 1.337 dolar seviyesine çıktı. Ortadoğu'daki risklerin artması altının yükselişini önümüzdeki günlerde destekleyebilecek.

Piyasalarda düşüş sürerse 61 bin seviyesi yakından takip edilmeli. Bu seviyeler zaten iskontolu olan İMKB'ye alım getirebilir. Endeks dolar bazında son beş ayın dip seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar bu seviyelerin alım için fırsat olarak kullanılabileceğini ifade ediyor.
Dolarda ise 1.61 seviyesi aşılsa hatta 1.65 görülse bielle bu seviyelerin kalıcı olması beklenmiyor. Yine bu seviyelerin kâr realizasyonu için uygun fiyatlar olduğu ifade ediliyor.




"61 BİNDEN TEPKİ GELECEK"
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu son gelişmeleri değerlendirdi:
"Körfezden Türkiye'ye önemli sermaye girişi vardı ve ileride artması da söz konusuydu. Ortadoğu'da meydana gelen tepkilerin Doğu'ya kaymasına yönelik piyasalarda tepki oluştu. Diğer yandan Türk hisseleri gelişmekte olan diğer ülkelere göre daha iskontolu. İlk destek seviyeleri 61 bin civarı. Bu seviyelerden tepki alımlarının gelebileceğini öngörüyorum. Dolar bazında hisse senetleri hızlı değer kaybediyor. Yurtdışı piyasalara bağlı bir zayıflık oluşması sözkonusu. Nisan-Mayıs gibi daha iyi bir piyasa bekliyoruz.
Endekste dolar bazında baktığımızda endekste 5 ay önceki seviyeye geriledi. Bu anlamda zaten iskontolu olan piyasanın iskontosu iyice arttı. Endeks düşüş sürerse 61 bine gerileyebilir. Nisan mayıs gibi 65 bin-67 bin 500 bin seviyeleri test edilebilir. Ayrıca dolar tarafına bakarsak 1.60 TL seviyeleri dolar kuru açısından üst sınır kabul edilebilir. 1.65'e de gidebilir fakat kalıcı bir seviye olmaz."


"BEKLE-GÖR ZAMANI"
YF Menkul Değerler Müdürü Yardımcısı Tuncay Turşucu ise şunları aktardı:
"Kur ve faiz hareketleri hala çok sert ve orada taşlar yerine oturana kadar yorum yapmak zor. Endekste 62 bin 300 bugün için güçlü bir destek. Şu anda bunun altındayız fakat kapanış bunun altında olursa 61 bine doğru düşüş sürecek. Piyasaların en önemli sıkıntı faiz ve kurlarda görülen dalgalanma! Dolar/TL kurunda ise 1.64-1.65 seviyesi izlenmeli. Dolar yatırımcısı bu seviyelerden risk almamalı. Hisse senetleri piaysasında bekle-gör politikası uygulanmaı. Ne zaman faiz ve kurda yatay hareketlerde dengeli bir görünüm oluşur o zaman risk alınabilir. 61 binli seviyeler ise o günkü algılamalarla tekrar gözden geçirilmeli. Endekste ralli şeklinde bir tepki olacağını beklemiyoruz. Tepkilerin uzun soluklu ve kalıcı olmasını beklemiyoruz. Olursa 63 bin 200 bin izlenmeli."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain