17 Temmuz 2011 Pazar

Borsaya gelin!

SPK Başkanı: Borç parayla büyüme olmaz borsaya girin.
SPK Başkanı Akgiray KOBİ'lere banka kredisi yerine halka açılarak finansman yaratmak suretiyle büyümelerini önerirken, yatırımcılara da KOBİ hisselerine yatırım yapmanın yüksek kazanç getirdiğini söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) banka kredisi yerine halka açılarak finansman temin etmesi gerektiğini belirterek, "Borçla yatırım yapmak yanlış, riskli; insanı batırır" dedi.
Vedat Akgiray, KOBİ'lerin halka açılması konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, gelişmiş ülkelerin sermaye piyasaları sayesinde ekonomi devi haline geldiğini söyledi. KOBİ'ler için altınları bozdurarak büyüme kültürünün yanlış olduğunu belirten Akgiray, borca dayalı büyüme modelinin de artık ortadan kalktığını, çünkü bankaların en
ufak bir krizde parayı geri istediklerini, o dönemde ise şirketlerin de paraya şiddetli bir şekilde ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Akgiray şöyle konuştu:
"Başkasının parasıyla büyüme olmuyor. En ufak krizde parasını geri ister, o zaman benim de paraya en fazla ihtiyacım olur. Borçla yatırım yapmak yanlış, riskli, insanı batırır. Akıllı finansman, halka açılarak ortak bulma yoluyla kaynak temin etmektir. Bu kaynağın vadesi yok, faizi yok; parayı geri isteyemez, çünkü o da ortaktır. Hiçbir finansal riski yok."

"İMKB HİZAYA GELDİ"
Halka açılmanın KOBİ'ler için geçmişte büyük maliyetler getirdiğini, İMKB'nin de işlem görme konusunda zorluklar çıkardığını anımsatan Akgiray, espri yaparak "Artık İMKB hizaya geldi. Hep büyük firmaları istiyorlardı, şimdi küçüklere de kapılarını açtılar" diye konuştu.

"YARIN ZENGİN OLACAĞIM DEMEYEN HER ZAMAN KAZANIR"
Yatırımcılara da seslenen Akgiray sözlerini şöyle sürdürdü:
"KOBİ'lerin, ‘halka açılma da nereden çıktı' dememesi lazım. Tembelliğe girmeyin, hayalini kurun. Bugün 3-5 milyon dolarlık firma on yıl sonra milyar dolarlık firma olur. Bu tür hızlı büyüme potansiyeli olan küçük firmalara erken yatırım yapanlar da çok para kazanıyor. On KOBİ'ye yatırım yaptınız diyelim, bunlardan 1'i süper yıldız, 7'si normal, 2'si batsa bile oraya yatırım yapan zengin olur. 50 milyon dolarlık şirketler bugün 5 milyar dolara geldi. Borsaya hemen yarın zengin olacağım mantığıyla bakmayanlar her zaman kazanır. Servet edinmenin tek yolu sermaye piyasalarıdır. Bu rakamlara, başka hiçbir yatırım aracıyla ulaşamazsınız. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain