28 Temmuz 2011 Perşembe

Ağustos'ta alınacak hisseler - 3

TAV HAVALİMANLARI (TAVHL.IS)

1Ç11’de TAV Havalimanları Holding’in işlettiği havalimanlarını kullanan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %8 oranında artış göstererek 10,1 milyon seviyesine yükselirken, İstanbul Atatürk Havalimanı dış hatlar yolcu sayısı 1Ç11 itibariyle %10 artarak 4.6 milyon seviyesinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla artan yolcu sayısı şirketin net satış gelirlerine olumlu katkı sağlamıştır. Tav Havalimaları Holding’in net satış gelirleri Ankara ve İzmir garanti yolcu gelirleri dahil edildiğinde 1Ç11’de 1Ç10 dönemine göre %27 artışla 177 milyon Euro seviyesine yükselmiştir. Artan yolcu sayısı yanı sıra TGS, Makedonya'nın Başkenti Üsküp ve Ohrid Havalimanları'nı işleten TAV Makedonya ve Letonya'nın Başkenti Riga'da yer hizmetleri veren NHS operasyonlarının başlaması şirketin net satış gelirlerine olumlu katkı sağlamıştır. Şirketin 1Ç10’da 17.6 milyon Euro seviyesinde gerçekleşen düzeltilmiş FAVÖK rakamı 1Ç11’de %100 artarak 35 milyon Euro seviyesine ulaşırken, 1Ç11’de FAVÖKK rakamı 1Ç10’a göre %44 artışla 67 milyon Euro seviyesine yükselmiştir. Mevsimsellik nedeniyle yılın ilk çeyreği sektör açısından yılın en zayıf dönemi olması nedeniyle TAV, 1Ç11'de 14.5 milyon Euro net zarar açıklamıştır. TAV Havalimanları Holding’in gerek yolcu sayısındaki artış ve gerekse havalimanlarının pozitif katkısının net satış gelirlerine olumlu yansımasının süreceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda TAV için 9.50 TL olan hedef fiyatımızla şirket için daha önceden verdiğimiz “AL” olan önerimizi koruyoruz.

TSKB (TSKB.IS)

TSKB 1Ç11 döneminde konsolide olmayan bilançolarında geçen senenin aynı dönemine göre net karını %19.7 artırarak 66.6 milyon TL olarak açıkladı. Bu rakam bizim beklentimiz olan 66.3 milyon TL’ye paralel gerçekleşirken piyasa beklentisi olan 57 milyon TL’nin yaklaşık 16% üzerinde gelmiştir. Çeyreklik bazda baktığımızda ise bankanın net karı geçen çeyreğe göre %55 artış göstermiştir. Yatırım bankası olması nedeniyle MB’nın son uygulamalarından neredeyse etkilenmeyen banka, gelirlerini yıllık bazda %11 artırmayı başarmıştır. Gelirlerde yaşanan bu artışın yanında temettü gelirleri ve özellikle kurumsal finans faaliyetlerinden elde ettiği ücret ve komisyon gelirlerindeki artışlar net kar artışını desteklemiştir. Net faiz gelirleri toplam bankacılık gelirlerinin %83’nü oluştururken temettü gelirleri %10’nu oluşturmuştur. Net faiz marjını 2010 yılsonuna göre 30 baz puanlık artış ile %4.42 seviyesine yükselten bankanın uzun vade de (2011-2012) bu marjını %4 seviyesine oturtacağını düşünüyoruz. İlk çeyrekte kredileri %7.1 ç/ç artan bankanın menkul kıymet portföyü neredeyse yatay kalmıştır. Fonlamasını aktif olarak repo pazarından (%19.5 ç/ç artış, toplam yükümlülükler içindeki payı 169 baz puanlık artış ile %16.9’a yükselmiştir) gerçekleştiren bankanın yurt dışı borçlanması (uzun vadelinin payı 20 baz puan azalarak %58.9’a gerilemiştir) %5.4 ç/ç artış göstermiştir. Kredilerin varlıklara oranı %62’ye yükselen bankanın bu oranı sektör ortalamasının 100 baz puan üzerindedir. Varlıklarının %66’sı yapancı para cinsinden olan bankanın likit varlıklarının %67’sini hazine kağıtları oluşturmaktadır. Proje finansmanı kredilerinde oldukça aktif olan Banka’nın yenilenebilir enerji, altyapı yatırımlarına olan ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu gelişmelerin ışığında TSKB için daha önceden vermiş olduğumuz “AL” önerimizi ve 3.38 TL olan hedef fiyatımızı koruyoruz.

ASELSAN (ASELS.IS)

- Proje bazlı çalışan Aselsan'ın son almış olduğu yeni projeler ile birlikte şu anda 2018 yılına kadar teslimatını gerçekleştireceği toplam 4.6 milyar dolar tutarında projesi bulunmaktadır.

- Hedef hisse fiyatını 9.40 TL seviyesinde hesapladığımız Aselsan için TUT olan önerimizi sürdürüyoruz.
- Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketidir - Askeri ve sivil kesime yönelik elektronik ürünler ve sistemler tasarlayan, geliştiren, üreten ve ürünlerinin satış sonrası servis hizmetlerini karşılayan Aselsan, ürünlerini başlıca dört ana başlık altında toplamıştır.

1) Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri (telsizler, aviyonik uydu ve deniz haberleşme sistemleri, kablosuz ses yayın sistemi)

2) Mikroelektrionik Güdüm ve Elektro- Optik sistemleri (termal, Lazer sistemleri, görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş cihazları, mikroelektronik devreler ve aviyonik cihazlarının üretim ve tasarımı)

3)Savunma Sistem Teknolojileri (Silah, komuta kontrol, deniz, insansız sistemler ile karayolu trafik sistemleri)

4) Radar Elektronik Harp ve Radar sistemleri (radar, elektronik harp ve elektronik harp istihbarat ve taarruz sistemleri) gruplarıdır. Aselsan’ın halen %84.5 hissesi Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın elinde bulunurken, halka açıklık oranı ise %15 seviyesinde bulunmaktadır. Satış gelirlerinin yaklaşık %85-90'lık kısmını yurtiçine gerçekleştiren Aselsan, %10-15’lik kısmını ise yurtdışına gerçekleştirmektedir. Şirket yaklaşık 40 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

- Şu anda yaklaşık 4,6 milyar dolar tutarında teslimatını gerçekleştireceği projesi bulunmaktadır - Kamuya açıklamış projelerine göre 2010 yılında yaklaşık 620 milyon dolar ve 2011 yılı içinde ise şu ana kadar 820 milyon dolar seviyesinde yeni proje alanAselsan’ın son üç yıl içinde almış olduğu toplam proje tutarı yaklaşık 3,1 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Şirketin 2001 yılından bu yana almış olduğu toplam proje tutarı ise 6,7 milyar seviyesine ulaşmıştır. Aselsan bu projelerin 2.1 milyar dolarlık kısmının teslimatını gerçekleştirirken, şirketin şu anda 2018 yılına kadar teslimatını gerçekleştireceği toplam 4.6 milyar dolar tutarında projesi bulunmaktadır. Aselsan’ın en son olarak Haziran 2011’de Savunma Müşteşarlığı ile imzalamış olduğu yaklaşık 795 milyon dolar tutarındaki Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi son dönemde almış olduğu en büyük sözleşmesi olarak görünmektedir. Ancak, şirketin bu projesinin teslimat tarihi açıklanmamıştır.
TSK, Aselsan’ın en büyük ve garantili müşterisi konumunda bulunmaktadır - Mevcut teçhizatının modernizasyonu, buna ek olarak yeni uygulamaların geliştirilmesi konusunda tüm kullanılan ekipmalarının %70’ini yurtiçinden sağlayan TSK, Aselsan’ın en büyük ve garantili müşterisi konumunda bulunmaktadır. Özellikle haberleşme ve elektrooptikte TSK’nın sadece ulusal şirketlerden alım yapmasına bağlı olarak Aselsan rakipsiz konumdadır. Özellikle Türkiye’nin gerek jeopolitik konumu gerekse 1980’lerden bu yana aktif terör sorunu savunma sanayi harcamasına dönük yatırımlarını artırmaktadır. Dolayısıyla savunma sanayii harcamaları ile ilgili alınan ve önümüzdeki dönemlerde alınacak tüm kararlar Aselsan’ı yakından ilgilendirmektedir.

2011 yılında 860 milyon dolar net satış geliri kaydedeceğini tahmin ediyoruz ‐ Siparişe dayalı üretim gerçekleştiren Aselsan’ın ortalama proje ömrü 3-4 yıl arasında değişirken, teslimatlarının ~%40-45’i ise yılın son çeyreğinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle, projelerinin satış gelirlerine katkısı teslimattan sonra, yani daha çok yılın son çeyreğinde mali tablolarına yansımaktadır. 2001 yılından sonra almış olduğu büyük projelerin son yıllarda teslim edilmeye başlanmasıyla birlikte 2007 yılından bu yana yıllık ortlama 500 milyon doların üzerinde net satış geliri kaydetmeye başlayan Aselsan, 2010 yılında teslim ettiği projeler sonrası 792 milyon dolar net satış rakamına ulaşmıştır. Aselsan’ın halihazırda almış dolduğu projeleri baz alarak 2011 de gerçekleştireceği teslimatlar sonrasında yılı 860 mn dolar (1.385 mn TL) net satış geliri ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Şirketin 2012 yılında net satış gelirlerinin ise 1.594 milyon TL seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz.

- Önerimiz TUT ‐ Aselsan'ın İNA analizine göre hisse başına fiyatını 9.40 TL seviyesinde hesaplıyoruz. Cari hisse fiyatı 8.76 TL seviyesinde bulunan Aselsan'ın bulduğumuz hedef hisse fiyatına göre %7 kazandırma potansiyeli taşıması nedeniyle daha önce verdiğimiz TUT önerimizi bu aşamada koruyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain