5 Mayıs 2011 Perşembe

Yaprak A.Ş Borsaya Geliyor

Yaprak A.Ş hisselerinin yüzde 26,05'ini, Ziraat Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığı ile halka arz edecek.
Süt ve Besi Çiftlikleri A.Ş. (Yaprak A.Ş) hisselerinin yüzde 26,05'ini, Ziraat Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığı ile halka arz edilecek. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hisse senetleri birincil piyasasında sabit fiyatla talep toplama ve satış yöntemi uygulanacak Yaprak A.Ş.'nin halka arz fiyatı 6 TL olarak belirlendi. Halka arz talepleri, İMKB birincil piyasasının açık olduğu 10.00-12.00 saatleri arasında 9-10 Mayıs tarihleri arasında tek fiyat üzerinden toplanacak. İMKB'de işlem gören ilk süt hayvancılık şirketi olacak Yaprak A.Ş., halka arzdan elde edilecek gelirleri, yeni toprak alımlarında kullanacak.

“HOBİ OLARAK BAŞLADIM”

Yaprak A.Ş.'nin halka arzı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker, hobi olarak başladığı çiftçilikte bugün, 57 bin 750 metrekarelik alana yayılan modern tesislere sahip olduklarını, Türkiye ve Avrupa ortalamasının çok üzerinde bir seviyeyi yakalayan tesislerinde, günde 16 bin 800 kilogram çiğ süt üretildiğini, hayvan başına günde ortalama 33 kilogram süt alındığını ve sütlerin, anne sütüne yakın ve bakteri seviyesi çok düşük olmasıyla, Avrupa ortalamasının üzerinde güvenli bir şekilde üretildiğini kaydetti. Tesislerinde elde edilen sütlerin çocuk maması yapımında da güvenle kullanılabildiğini belirten Göker, "Bizim sütümüz Türkiye'de satılan en pahalı, en aranılan ve en kaliteli süttür" dedi. Halen 533'ü sağmal olmak üzere bin 290 hayvan mevcuduna sahip olduklarını belirten Göker, sürdürülebilir yüksek karlılığa sahip olduklarını, bu karlılığın önümüzdeki dönemde de sürmesini beklediklerini bildirdi. Yaprak A.Ş.'nin, İMKB'de işlem gören ilk süt hayvancılık şirketi olacağını belirten Göker, halka arzdan elde edilecek gelirle, karlılık ve verimliliği artıracak yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi, bunun için yeni toprak alımında bulunacaklarını açıkladı.

HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜ 11.1 MİLYON TL OLACAK

Ziraat Yatırım Genel Müdürü Birol Özçarıkçı, halka arz talebiyle önlerine birçok proje geldiğini, fakat Ziraat Bankası'nın sağladığı finansman desteği ile büyüyen Yaprak A.Ş.'nin halka arz talebinin kendilerine geldiğinde, tesisi ziyaret ettiklerini ve bilim ve teknolojinin hayvancılık alanındaki uygulamalarına tanık olduktan sonra, şirketin halka arzında birlikte hareket etme kararı aldıklarını bildirdi. Şirkete ilişkin halka arz bilgilerini paylaşan Özçarıkçı, "Ekibimizin yaptığı değerleme sonucunda, şirket hisselerinin halka arz fiyatı 6 TL olarak belirlendi. Toplamda 1 milyon 850 bin TL nominal bedelli hisse satışı söz konusu olacak. Bu satışın 1 milyon 100 bin TL'lik kısmı sermaye artışı, 750 bin TL'lik kısmı mevcut ortakların paylarının satışı suretiyle gerçekleştirilecek. Böylece şirketin halka açıklık oranı yüzde 26.05 olurken, halka arz büyüklüğü 11.1 milyon TL olacak. İMKB hisse senetleri birincil piyasasında sabit fiyatla talep toplama ve satış yönetim uygulanarak talep toplanacak. Talepler, 9-10 Mayıs'ta, İMKB birincil piyasanın açık olduğu 10.00-12.00 saatleri arasında tek fiyat üzerinden toplanacak" açıklamasında bulundu.

ZİRAAT BANKASI, ÇİFTÇİLERE 8 YILDA 39 MİLYAR TL KREDİ KULLANDIRDI

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türk tarımını 148 yıldır kesintisiz finanse eden bir kurum olduklarını, tarımsal yatırımların yüzde 70-75'ini bankanın finanse ettiğini söyledi. Çağlar, "Banka olarak, patentini aldığımız bir kavramımız var. Sanayinin KOBİ'sine karşı, tarımın TOBİ'si. Bu, Tarımsal Orta ve Büyük İşletmeler (TOBİ) anlamına geliyor. Amacımız, tarımsal işletmeleri TOBİ boyutuna çekmek. Banka olarak, 94 yılında tanıştığımız Yaprak A.Ş, TOBİ haline gelmiş durumda. Biz de onun halka arzına aracılık etmekten heyecan duyuyoruz" dedi.

Çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, daha kurumsal işletmeler kurmalarını istediklerini belirten Çağlar, kredilerin yüzde 41'ini bu amaçla kullandırdıklarını belirterek, "Son 8 yılda 3.8 milyon çiftçimize kredi kullandırmışız. Bu kredilerin toplam hacmi 38 milyar TL olmuş. Dolayısıyla Türkiye'de, bankanın tarıma çok ciddi kredi tahsis etti" dedi.

Çağlar, Türk tarımına hükümet tarafından sağlanan kaynağın ise 5.8 milyar TL olduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain