19 Mayıs 2011 Perşembe

İMKB düştü, varantlar hareketlendi

İMKB 100 endeksinde yüzde 2.53'e varan sert satışlar yaşanırken satım varantlarında hareketliliğin de arttığı görüldü.
Yurtdışında riskli varlıklara olan ilginin azalması tatil öncesinde İMKB'de sert satışlara neden oldu. Bugün öğleden sonra önce VOB'da, daha sonra da İMKB'de bankacılık hisselerinde görülen sert satışklarla İMKB günü yüzde 2.53 aşağıda kapattı.

TL ve tahvil bono işlemlerinde ciddi satış baskısı hissedilmezken, son 1 haftadır pozitif ayrışan İMKB, yabancı satışlarla 1.5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasada sert satış yaşanırken satım varantlarında da hareketliliğin arttığı gözlemlendi. Deutsche Securities'de Türev Masası Müdürü Albert Krespin, "Piyasada sert satış olduğu durumlarda, özellikle satım varantlarında hareketliliğin arttığını ve yüksek primlerin oluştuğunu görüyoruz. Bugün varantların düşen piyasada yatırımcıya nasıl para kazandığını gösteren bir gün oldu. Bankaların başı çektiği yoğun satışta satım varantlarında yüzde 20 ile 40 arasında değer kazanımları görüldü" dedi.

Deutsche Securities tarafından çıkartılan Garanti Bankası Eylül vadeli 7.40 kullanım fiyatlı satım varantı (GADPT) yüzde 27 prim yaparken, Haziran vadeli 77500 kullanım seviyeli endeks SATIM varantı da (OZDPT) yüzde 38 prim yaptı.

Yurtdışı yabancı şirketlerin portföylerindeki Türk hisse senetlerinin ağırlığını azalttığı haberlerinin arkasından bankacılık hisse senetlerinde yıl sonu hedeflerinin aşağı doğru revize edileceği endişesiyle satışların banka hisselerinde yoğunlaştığı göze çarptı.

Bloomberght.com internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, "Geçen hafta gelen cari açık rakamının arkasından yurtdışında riskli varlıklara olan ilginin azalması içeride hem kurda, hem de faizde satış baskısı yaratmıştı. Hafta başına kadar bu iki piyasadan pozitif ayrışan İMKB ise yarınki tatil öncesinde risk almak istemeyen yatırımcıların satışları neticesinde kritik 65,000 seviyesini aşağı doğru kırdı. Gün içerisinde TL'de 1.58 seviyesinde yabancı satışlarının görülmesi, buna rağmen dolar/TL kurunun 1.58 altına gelmemesi piyasanın tedirginliğinin bir göstergesiydi" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain