6 Mayıs 2011 Cuma

Petkim hissesi alınır mı?

Bilançosu beklentilere paralel olarak gerçekleşen Petkim hisseleri için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor.
-4Ç10 dönemi için 36 mn TL net kar açıkladı. 4Ç10 dönemi için piyasa beklentisine paralel olarak 36 mn TL net kar açıklayan Petkim’in karı 3Ç10 döneminin %25 üzerinde geldi. 2010 yılındaki net karı bir önceki yıla göre %14 artış gösteren Petkim, vergi etkisi ihmal edildiğinde karını %115 artırdı.

-Marjlardaki yükseliş net karı 77 mn TL’ye taşıdı. Petkim’in 1Ç11 dönemi net karı önceki yıla ve bir önceki çeyreğe göre sırasıyla %270 ve %117 artarak 77 mn TL olarak gerçekleşti. Petkim’in bu dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliş sonucu artan hammadde maliyetini, talebin yüksekliği ile ürün fiyatlarına yansıtabildiği görüldü.

-Satış geliri bir önceki çeyreğe göre %23 arttı. 945 mn TL satış geliri elde eden Petkim, yıllık ve çeyreksel bazda gelirlerini sırasıyla %40 ve %23 artırmış oldu. 192 mn USD ile çeyreksel bazda %16 artış gösteren ihracat gelirleri, iç talepteki canlılığa destek verdi. Satış miktarı 467 bin ton olarak gerçekleşen Petkim, çeyreksel bazda satışlarını %8,7 artırırken, yıllık bazdaki artış %23,2 oldu. Petkim 784 bin ton üretim gerçekleştirerek, üretimini yıllık bazda %3 artırırken, Şirketin kapasite kullanım oranı (KKO) %97,8 oldu. Ana hissedar Socar & Turcas’ın 2014 yılında devreye alınması planlanan rafine projesi tamamlanana kadar Petkim, kapasite artırımına yönelik majör bir yatırım planlamamaktadır. Dolayısı ile kapasite artırımları tevzi yatırımları neticesinde mütevazı olacaktır. Bu dönem gerçekleşen %97,8 KKO oranı tevzi operasyonları nedeniyle bir miktar gerileyeceği düşünülmektedir.

-FAVÖK marjı %10,7’ye yükseldi. Hammadde maliyetinin büyük kısmını oluşturan nafta fiyatlarındaki artışı, talepteki canlılık nedeniyle ürün fiyatlarına yansıtan Petkim’in FAVÖK tutarı ,yıllık ve çeyreksel bazda sırasıyla %149 ve %102 artış göstererek 101,3 mn TL’ye ulaştı. 4Ç10 döneminde %6,5 olan FAVÖK marjı, 1Ç11 döneminde dikkat çekici bir şekilde %10,7’ye yükseldi. Nafta ve petrol fiyatlarının yılın geri kalanında gevşemesi durumunda, pazarın hızlı bir biçimde büyümesi nedeniyle FAVÖK marjının bu seviyelerde devam etmesini veya hafif bir daralma gösterebileceğini öngörüyoruz.

-Petkim için tavsiyemiz “EKLE” yönünde Petkim, 1Ç11 dönemini hem operasyonel hem de hem karlılık anlamında olumlu geçirerek, beklentilerin oldukça üzerinde net kar açıkladı. Petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak artan maliyetleri, ekonomik büyümeye paralel olarak canlılığını sürdüren iç talep nedeniyle ürün fiyatlarına yansıtan Petkim’in FAVÖK marjı %10,7’ye yükseldi. Kapasite kullanım oranının %97,8 olarak gerçekleştiği ve pazarın büyümeye devam ettiği düşünüldüğünde, satış miktarı sabit kalacağı düşünülmektedir. Petkim’in yılın geri kalanındaki karlılığını belirleyecek olan faktörler hammadde fiyatları ve bunu ne derece ürün fiyatlarına yansıtabildiği olacaktır. Petkim için belirlediğimiz hisse başı hedef fiyat 3.06 TL olup, PETKM hisseleri için tavsiyemiz ‘EKLE’ yönündedir.

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA
RAPORUN DETAYI İÇİN TIKLAYIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain