4 Mayıs 2011 Çarşamba

Borsanın en riskli hisseleri!

Borsada son dönemde birçok hissede olağanüstü fiyat hareketleri yaşanıyor. Hisseler bir anda füze gibi yükselişe geçiyor. Bir ay gibi kısa sürede bile yüzde 300’ün üzerinde çıkış yaşanıyor. Kısa vadede voleyi vurup büyük paralar kazanmak isteyen küçük yatırımcılar bu hisselerdeki yükselişin büyüsüne kapılıp hisselerin peşinden koşuyor. Şirketin mali yapısı, beklentisi, bilançosu hiçbir şekilde dikkate alınmıyor. 1 liradan 5 liraya çıkmış bir hisseyi bile bizim yatırımcılarımız gözü kapalı alıyor. Sonra fiyat bir anda çakılınca ‘yandım’ diye feryat ediyor. Borsagundem.com soruyor: Peki kim suçlu? Hissede operasyon yapan oyuncular mı, sadece fiyata bakarak hisse alan yatırımcılar mı? Bu sorunun yanıtını bilenler borsada para kaybetmiyor!

Piyasada ismi öne çıkan riskli hisseler ise şöyle sıralanıyor…

Ceylan Giyim

Ceylan Giyim hisseleri yine uçuşa geçti! Neden? Şirket açıkladı: “Özel bir durum yok”. O zaman niye bu kadar sert yükseliş yaşanıyor? Şirketi 2009 yılı sonunda satın almak zorunda kalan Ayhan Öztürk’ün hissede yeni bir operasyon yaptığı konuşuluyor. Öztürk, şu anda borsada yasağı olan iki isimden biri. Mübarek kardeşler başta olmak üzere Engin Yeşil ve çok sayıda kişiye şirketi satmak isteyen Öztürk bu girişimlerinde başarısız olmuştu. İsmi Ceylan Yatırım Holding olarak değiştirilen Ceylan Giyim son olarak Birgül Yolcu kontrolünde olan tüm payları Ravelli gömleklerinin ihracatçısı Mintay Dış Ticaret şirketine satıldı. Kısa bir sür önce Ceylan Yatırım Holding’in yüzde 6.97’si yaklaşık 476 bin liraya Mintay Dış Ticaret’e devredildiği açıklandı. Geçmişte de defalarca satış yapılacağı duyurulmuştu anacak hiçbiri sonuçlanamamıştı. Bu satışa da otoritelerin onay verip vermeyeceği ya da son dakikada bir cayma olup olmayacağı bilinmiyor.

Bilançosuna bakıldığında ise yılın ilk üç ayında şirketin zararı 546 bin lira. Bir masa bir sandalyeden ibaret olan şirketin genel yönetim gideri 114 bin lira, finansal giderleri de bir anda 653 bin liraya yükselmiş. Esas faaliyetlerden elde ettiği gelir ise 4 bin lira. Düşünün halka açık bir şirketin esas faaliyet geliri herhangi bir bakkalın gelirinden bile az.

işte bu şirketin hisseleri bir ay gibi kısa sürede 1 lira seviyesinden 2.5 lira sınırına ulaştı. C Grubu’nda yer alan hissede geçmişte de benzer sert yükselişlerin ardından sert düşüşler yaşandığı unutulmamalı bu yüzden yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor.

Uşak Seramik

Uşak Seramik hisseleri birkaç ay içerisinde 2 liradan 6 liraya kadar yükseldi. Şirket açıklamalarına göre özel bir durum yok. Kulislerde konuşulanlara göre ‘piyasa dolandırıcısı’ olarak nitelendirilen bazı oyuncular tahtada ‘Karayal’ estiriyor. Kemer Country çetesinin de işin içinde olduğu söyleniyor. Kısa vadede yaşanan sert yükseliş büyük risk oluşturduğu için yatırımcıların dikkatli olmaları öneriliyor.

Metem Enerji ve Tekstil

Zarar açıklamaya devam eden şirketin hisseleri kısa sürede 2 liradan 5 liraya ulaştı. Hissede Işıklar Ambalaj ve Çemaş’ta işlem yaptığı öne sürülen grubun olduğu borsa kulislerinde konuşuluyor. Geçmişti çok sayıda yatırımcının mağdur olduğu onlarca spekülatörün yasak yediği tahta olarak bilinen Metem Enerji ve Tekstil hisselerinde yaşanan hızlı yükselişin riskli olduğu söyleniyor. Çemaş hisseleri de 4 liradan 18 liraya kadar yükselmiş daha sonra da 6 liraya kadar düşmüştü. Bu işlemleri de Metem’de pozisyon aldığı öne sürülen grubun yaptığı halen kulislerde konuşuluyor.

Marshall

Bir ay gibi kısa sürede 30 liradan 100 liraya yükseldi. Şirket açıkladı: Özel bir nedeni yok! Ama yükseliyor… Tahtada açık yapanlar da bir bir çarpılıyor. Geçerli bir dayanak olmadan yaşanan hızlı yükseliş, büyük riskleri de beraberinde getiriyor.

Vakko

1 liradan 3 liraya çıktı, ardından 1.5 liraya kadar düştü. Birkaç grubun hissede operasyon yaptığı konuşuluyor. Şirketin yüksek kar açıklamasıyla birlikte başlayan sert hareketler, tahtada eski yasaklı bir oyuncunun açık yapmasıyla devam etti. Kısa vadede yaşanan büyük operasyon sonrası toparlanamayan hissede sert düşüş ve çıkışlar sürüyor. Fiyat hareketlerine bakıldığında borsanın riskli hisseleri arasında gösteriliyor.

Gediz iplik

Kemer Country çetesinin büyük operasyonu sonrası sert düşüşe sahne olan Gediz İplik hisseleri son günlerde yeniden yükselişe geçti, ama bu çıkış uzun sürmedi. Hissede zaman zaman kısa vadeli iniş ve çıkışlar gözleniyor. Özellikle de C Grubu’nda olması nedeniyle yatırımcıların hissede temkinli olmaları öneriliyor.

Emek Elektrik

Uzun süredir hissenin ismi çok sayıda oyuncuyla birlikte anılıyordu. 0.80 liradan 2 lira sınırına kadar hızlı bir çıkış yapan hisse 1.30 liraya kadar geriledi. İstanbul dışından bir grubun pozisyon aldığı söylenen hissede risk hala çok yüksek.

Mert Gıda

Halka açıldığı günden bu yana ismi hep skandallarla anılan Mert Gıda hisseleri yeniden sahnede. Keriz Silkeleme operasyonunda ismi hep ön planda olan Mert Gıda hisseleri kısa bir süre önce 1 liradan 4.5 liraya kadar yükseldi, ardından 2 liraya kadar düşüş kaydetti. Zaten zarar açıklayan şirketin hisselerini yukarı taşımayı gerektirecek önemli bir açıklama bulunmuyor. Tahtada isimleri borsada çok iyi bilinen eski yasaklı oyuncuların at koşturduğu ifade ediliyor.

Hateks

‘Çok ucuz mu satıldı’ bilinmez ama halka açıldığı günden bu yana sürekli yükselen ve 4.5 liradan 20 liranı üzerine çıkan hisselerde fiyatın bu denli yükselmiş olması riski artıran bir faktör olarak gösteriliyor.

Desa Deri

Kemer County çetesinin pozisyon aldığı iddia edilen hisseler arasında gösterilen Desa hisseleri 0.90 lira ile 1.40 lira arasında gidip gidip geliyor. Geçmişte çok sayıda hissede binlerce yatırımcıyı mağdur eden Kemer Country çetesinin isminin bile hisseyle anılıyor olması yatırımcıların çok dikkatli olmaları anlamına geliyor.

Konfrut Gıda

Bir anda 6 liradan 23 liraya yükselen hisseler kısa sürede yeniden 13 lira seviyesine geriledi. Mart ayı sonunda 6 liradan işlem gören hisselerde ne olduysa spekülatör Erdem Üçyıldız’ın yüklü alımlarından sonra oldu. Ve bu alımlardan sonra hissede sert fiyat hareketleri başladı. 23 liraya kadar giden hisseler bir anda çöküşe geçti. Üçyıldız neredeyse hisse zirveye ulaştığında satış yaptığını açıkladı. Yapılan işlemlere bakıldığında tek özel durum Erdem Üçyıldız’ın yaptığı yüklü alım satımlar olarak karşımıza çıkıyor. Kumarı seven yatırımcı kitlesi de bu ve benzer hisselerin peşinden koşmaya devam ediyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain