29 Mart 2011 Salı

Küçük yatırımcıların bitmeyen “Tüyo” sevdası

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) geçen yıl başlattığı halka arz seferberliğinden sonra şimdi de yatırımcı seferberliğini başlattı. Yine yapılan bir anketin sonucuna göre bir kısım yatırımcının yatırım kararını kendi bilgisi veya eşe, dosta sorarak aldığını gösteriyor. Sermaye piyasalarının göreceli olarak bu kadar yol aldığı ve aracılık hizmeti veren banka ve aracı kurumların araştırma birimlerine yaptıkları gerek insan ve gerekse finansal yatırımlar göz önüne alındığında, yatırımcıların bu gelişimden yararlanamaması düşündürücüdür.

Çok sayıda okuyucumdan gelen e-mail’lerde genellikle aldıkları tüyolar ile yapılan yatırımlardan elde edilen zararlar dile getiriliyor. Ayrıca gerçekleştirilen bedelli sermaye artırımlarından sonra hisse fiyatındaki inanılmaz düşüşler en çok vurgulanan konuların başında geliyor.
Küçük yatırımcılar; lütfen artık bu tüyo işini bırakalım. Yıllardır bu piyasanın içindeyim, küçük yatırımcının bu işte toplamda para kazandığını görmedim.
Borsada küçük yatırımcının parasını hiç edenler, sermaye piyasalarının gelişimi ve bununla birlikte denetimin artması, ayrıca cezai müeyyidelerin uygulanması ile manipülatörlerin hareket alanı oldukça kısıtlanmış durumdadır. Ancak yine de piyasa da tahta yapıcıların olduğu söylenmektedir.
Bugün her aracı kurumun oldukça başarılı öneri listeleri açıklanmaktadır. Gelişen teknoloji, internet v.b. ile yatırımcı gerek sektör ve gerekse şirket bilgilerine rahatça ulaşabilmektedir. Yapılacak küçük bir araştırma ve şirket raporlarının okunması ile gerçekleştireceğiniz yatırımlar alacağınız tüyolardan size daha çok kazanç sağlar diye düşünüyorum. Ayrıca yine gelen okur e-maillerinden yola çıkarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) nominale yakın fiyattan işlem gören şirketlerin bedelli sermaye artırımlarını artırım öncesi ve sonrası hisse fiyatını yakından izlemesini öneririm. Özellikle nominal fiyata yakın işlem gören ve kısa aralıklarla bedelli sermaye artırımı yapan ve sermaye artırımı öncesi fiyatı yukarı giden şirketlerin çok can yaktığı piyasada söylenmektedir.
Ancak sermaye piyasalarında geçmişi göz önüne aldığımızda çokta ilerleme olduğunu inkar edemeyiz. Geçmişte yapılan 'front running', 'Insider Trading', patron işlemlerinin artık getirilen düzenlemelerle yapılması da yürek istemektedir. 90’lı yıllarda yapılan “haftaiçi hisse senedi al, haftasonu dergide öner ve küçük yatırımcının parasını hiç et” devri bitmiştir.
* Front Running : Piyasalarda işlem gören herhangi bir hisse senedi veya başka bir yatırım aracı için bir müşteriden (özellikle yabancı emri) fiyatları etkileyebilecek ölçüde bir alım veya satım emri geldiğinde, müşteri emri yerine getirilmeden önce aynı doğrultuda kendi adınıza işlem yaparsanız sonra müşteri işlemi gerçekleştirilir.
** Insider Trading : İçerden öğrenenlerin ticareti, bir şirketin kamuya açıklanmamış bilgisini kullanarak şirketin hisse senedini veya tahvil v.b. yatırım araçlarını alıp, satarsınız.
Çok şükür ki bu hırsızlara ağır cezalar getirilmiş bulunmaktadır.
Sonuç olarak, yatırımcı seferberliği ile bilinçlendirilerek yatırımcılar manipulatörlerin yolunu kesecektir.

Sarper Volkan Özten
http://www.borsagundem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain