29 Mart 2011 Salı

Işıklar Yatırım Holding’de bedelli isyanı

Yatırımcıların şikayetlerini ilettiğimiz Işıklar'dan açıklama yapılmazken, gözler SPK’nın vereceği karara çevrildi.
Son birbuçuk yıllık süreçte iki kez bedelli sermaye artışı yapan Işıklar Yatırım Holding’in küçük yatırımcıları Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) şikayet yağdırıyor. Işıklar Yatırım Holding’in son olarak Şubat 2011’de aldığı sermaye azaltımı ve ardından bedelli artırımı talebi yatırımcılarını isyan ettirdi. Onlarca yatırımcı SPK’ya şikayet dilekçesi gönderdi. Yatırımcıların şikayetlerini ilettiğimiz Işıklar Yatırım Holding’den açıklama yapılmazken, gözler SPK’nın şirketin başvurusu ile ilgili vereceği karara çevrildi.

Öte yandan SPK yetkilileri ise kendilerine yapılan tüm şikayet dilekçelerine yönelik olarak yatırımcılara “Halka açık şirketlerin sermaye artırımına ilişkin başvuruları mevzuat çerçevesinde incelenmektedir” bilgisini veriyor.

YATIRIMCI NEDEN ŞİKAYET EDİYOR?

Öncelikle yatırımcılar Işıklar Yatırım Holding’ın son 1.5 yıl içerisinde 2 defa bedelli sermaye artışı yaptığına dikkat çekiyor. Işıklar’ın Eylül 2009’da krizde zora girmiş ve geçmiş yıl zararları büyümüş şirketlere nefes aldırmayı amaçlayan "fon çıkışı olmadan zararları kapatma ve nominal değer altında bulunan hisse senetlerine bedelli sermaye artırımı hakkı tanımak" amacıyla yayınlana bülten maddesinden yararlanan şirketlerden biri olduğuna dikkat çeken yatırımcılar, “Bu dönemde sermayesini 116 milyondan 30 milyona indirdiğini ve yüzde 133 bedelli artırımla 70 milyona çıkardığını” hatırlatıyor. SPK’ya bu durumun o dönemde makul karşılanacak bir durum olduğu değerlendirmesinde de bulunan yatırımcılar, ardından Haziran-Temmuz 2010’da alınan ve uygulanan yüzde 85 bedelli ve yüzde 15 bedelsiz artırımla sermayeyi 140 milyona çıkarma kararını da doğal karşılıyor.

Yatırımcıyı isyan noktasına getiren ise son uygulama: Işıklar’ın Şubat 2011’da yaptığı “140 milyon ödenmiş sermayeyi 70 milyona indirmek, inen tutarı zarar olmadığı için yedek akçelere ayırmak ve devamında 130 milyon bedelli artış yaparak sermayeyi 200 milyona çıkarmak” başvuru. Bu noktada bu tür bir sermaye azaltım ve artırımı için hisse fiyatının nominal değerinin altında ve şirketin zararda olması gerektiğine dikkat çeken yatırımcılar, SPK’ya şikayetlerinde “Hisse fiyatı nominal değerinin altında değil. Ayrıca şirket zararda da değil.” Yatırımcılar sermaye azaltımı ve ardından artırımı yapılabilmesi için bu iki şartın olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu kararın alındığı tarihte hisse fiyatının ağırlıklı ortalamasının 1.26 olduğuna dikkat çeken yatırımcılar, yine bu uygulamadan faydalanmak için geçmiş yıllar zararının olması gerektiği uyarısında bulunuyor. Ancak şirketin zaten bu uygulamadan 2009-Eylül ayında yararlandığı ve geçmiş yıllar zararını kapattığı belirtiliyor.

ELİF BATU YENER
WWW.BORSAGUNDEM.COM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain