31 Mart 2011 Perşembe

Aygaz'dan 125 milyon TL temettü

Sektöründe halka açık statüye sahip tek LPG şirketi olan Aygaz’ın 50. olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi.

Sektöründe halka açık statüye sahip tek LPG şirketi olan Aygaz’ın 50. olağan genel kurul toplantısı dün (31 Mart 2011), şirketin İstanbul, Zincirlikuyu’daki Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Divan Başkanlığını Aygaz Yönetim Kurulu Üyesi Temel K. Atay’ın yaptığı Genel Kurul’da Aygaz’ın 2010 yılı mali tabloları onaylanarak, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçiler ibra edildi. Toplantıda, 2010 yılı konsolide mali tablolarına göre 239 milyon TL net dönem kârı elde eden Aygaz’ın, hissedarlarına 125 Milyon TL brüt nakit temettü dağıtmasına karar verildi.

Genel Kurul’da yapılan oylamada, Aygaz Yönetim Kurulu üyeliklerine Rahmi M. Koç, Ömer M. Koç, Temel K. Atay, Dr. Bülent Bulgurlu, Osman Turgay Durak, Shelby R. Du Pasquier ve Erol Memioğlu; denetçi olarak Serkan Özyurt ve Kemal Uzun seçildi.

Başarılı bir yıl

Aygaz’ın 2010 yılı toplam cirosu, bir önceki yıla göre %24 artışla 4,7 Milyar TL’ye ulaşırken, net karı da 239 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplam LPG satışı %2 artışla 1,6 milyon tona çıkan Aygaz, ihraç ettiği LPG miktarını da %39 arttırarak 240 Milyon Dolar ihracat geliri elde etti.

Aygaz Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu Aygaz’ın, LPG işindeki başarısının yanı sıra, iştirakleriyle birlikte doğal gaz ve elektrik üretimi alanlarında iddialı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı:

“Elektrik üretim alanında faaliyet gösteren Entek iştirakimizin yüzde 49,6 hissesini Amerikan enerji şirketi AES'e satarak ortaklık kurulması için önemli bir adım attık. Bu ortaklık çerçevesinde doğal gaz, kömür, hidroelektrik ve diğer kaynaklar ile çalışan elektrik santrallerine yatırım yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde, 300 MW’dan 3000 MW kurulu güce çıkmayı ve bu pazarın lider oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz.”

2010 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, pek çok açıdan başarılı bir yılın geride bırakıldığını, güçlü bilanço yapısıyla şirketin faaliyet gösterdiği her alanda gelecek vaat ettiğini kaydetti:

“Aygaz’ın ülkemizde yarattığı başarılı iş modelini, yakın ve potansiyel pazarlarda uygulamak üzere girişimlerde bulunuyoruz. Bu çalışmaların kısa vadede verdiği ilk sonuçlardan biri, Orta Doğu’ya kara yoluyla yaptığımız LPG ihracatına, deniz yolu ticaretini ekleyerek satış hacmimizi büyütmek oldu. Söz konusu gelişme gelecek için de umut vaat etmektedir. Aygaz Doğal Gaz şirketimizle faaliyet gösterdiğimiz bu sektörde ürün portföyümüzü boru gazı satışı ile çeşitlendirdik. Satışlarımızı yaklaşık iki katına çıkartırken, ciromuzu yüzde 75 büyüttük. Aldığımız spot LNG ithalat lisansı ile ülkemizin enerji havuzunun önemli unsurlarından biri olan doğal gaz segmentinde de hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere oluşan fırsatları değerlendiriyoruz.”

Aygaz’ın geleceğine ilişkin olumlu beklentilerin, menkul kıymetler piyasasında da karşılık gördüğünü belirten Eyüboğlu, hisse senedi birim fiyatının 2010 yılı içinde tarihinin en yüksek değerine ulaştığını, bunun da yatırımcıların Aygaz’ın geleceğine duyduğu güveni yansıtması açısından önem taşıdığını ifade etti.

LPG sektörünün değişmeyen lideri

Aygaz, 2010 yılında da, ana faaliyet alanı olan LPG sektöründe yüzde 29’luk pazar payı ile açık ara liderliğini korurken tarihinin en yüksek yurt içi satış tonajını, en yüksek ihracat tutarını ve en yüksek hisse değerini elde etti. Aygaz ayrıca, tüpgaz segmentinde pazar payını 38,5’ten, 39,2’ye yükseltti. ‘Tüketiciye En Yakın Şirket’ olma hedefiyle, 2.086 tüpgaz ve 1.226 otogaz istasyonu ile yurdun dört bir köşesinde hizmet veren Aygaz, merkez, tesisler ve bayiler olmak üzere 15.000’den fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Aygaz’ın finansal sonuçlarına ilişkin daha ayrıntılı bilgiye http://www.aygaz.com.tr adresinde, yatırımcı ilişkileri bölümünden ulaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain