30 Mart 2011 Çarşamba

Galip Öztürk'ün yeni şirketi GİP'te halka açılıyor

Galip Öztürk'ün yeni şirketi GİP'te halka açılıyor. Hisse almak için "Riski bilerek alıyorum" formu imzalamanız gerekiyor.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) ilk kez 1998 yılında işlem görmeye başlayan Vanet ikinci kez borsaya adım atıyor. Galip Öztürk’ün 2006 yılında, önce borsadan, ardından da Van Özel İl İdaresi’nden aldığı paylarla patronu olduktan sonra 8 şirketli holdinge dönüşen ve ünvanı Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş.’ye dönüşen Van - Et, bu kez Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) işlem görecek.


Metro Ticari ve Mali Yatırımlar bünyesinde faaliyet gösteren Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin taslak halka arz izahnamesi 29 Mart itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) internet sitesinde yayınlanmaya başladı. Taslak izahnameye göre, şirketin çıkarılmış sermayesi 11 milyon 50 bin TL’den 20 milyona liraya artırılacak ve artırılan 8 milyon 950 bin TL’lik sermayeyi temsilen B Grubu nama yazılı pay ihraç edilecek. Söz konusu hisseler mevcut ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanarak halka açılacak. GİP’te işlem görmek için şart olan aracı kurum danışmanlığı ise Metro Yatırım Menkul Değerler tarafından verilecek. Bu halka arzdan hisse almak isteyen yatırımcılar tıpkı GİP’e ilk adım atan şirket olan Berkosan’da olduğu gibi “riski bilerek alıyorum” anlamına gelen bir forma imza atacak.

İMKB’de Vanet ismi 1998 yılından bu yana bilinmesine rağmen aslında şirketin kuruşu çok değil yaklaşık 6 ay öncesine dayanıyor. Şirket 27 Eylül 2010’da İstanbul’da, kısmi bölünme yoluyla kuruldu. Şirketin ayni sermaye olarak Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş.’den devraldığı Vanet tesisleri, 1977 yılında bir Dünya Bankası Projesi olarak Van' da kuruldu. Türkiye'nin önde gelen bankaları ve Van İl Özel İdaresi' nin ortaklığıyla hayata geçen şirket, 1985 yılında entegre et tesislerinin temelini attı.

Metro Grubu’na geçti holding oldu

Hisse senetleri 1998 yılından itibaren İMKB’de işlem gören şirketin yönetimi, Nisan 2006 tarihinden itibaren Metro Turizm Yatırımlar Grubu’na geçti. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Ziraat Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) tarafından bundan 1977’de kurulduktan sonra hisseleri Van Özel İl İdaresi'ne devredilen ve 2006 yılında Galip Öztürk tarafından satın alınan Vanet, ardından 8 şirketli holdinge dönüştü. Türkiye'nin en büyük entegre et tesislerinden biri olan ve Öztürk'ün sahibi olduğu Metro Grubu'na geçtikten sonra yeniden yapılandırılması tamamlanan Vanet'in adı da "Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş." olarak değiştirildi. Vanet'in bünyesindeki et üretim faaliyeti, yine mevcut bağlı ortaklık konumundaki Van-Bes şirketine devredildi. Et üretimi Vanet'in bünyesinde farklı bir şirketin faaliyet alanı olarak devam eden Vanet, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş. ünvanıyla holding yapısında karayolu taşımacılığı, enerji, madencilik, turizm ve gıda sektörlerinde yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain