4 Nisan 2011 Pazartesi

Faizde düşüş yüksek temettülü şirketleri zirveye taşıdı

Faiz düşüşü ile temettüsü yüksek şirketler öne çıktı. Son üç yılda düzenli ve yüksek temettü ödeyen şirketlerin getirileri yüzde 500’leri aştı .
Borsada temettü (kâr payı) dağıtım aylarındayız. Şirketler genel kurullarını topluyor. Ödeyecekleri kâr paylarını açıklıyor. Faizlerin düşmesi ile “temettüsü yüksek” şirketlere yönelim arttı. Uzun vadeli yatırımcılar büyüme potansiyeli yüksek, kârlı şirketlere yöneldi. Temettüsü yüksek şirketlerin son 3 yıldaki getirileri yüzde 500’lere ulaştı.

Faiz düşüşü ile yatırım fonları, yerli ve yabancı yatırımcılar, yatırım ortaklıkları, emeklilik fonları hisse senetlerindeki yükseliş potansiyelinin yanı sıra, ödenen kâr paylarını göz önünde bulundurarak “temettüsü yüksek” şirketleri seçti. Son 3 yılda yüksek temettü ödeyen 40 şirketin getirileri yüzde 500’leri aştı.

Netaş Telekom, Türk Traktör, Tofaş Oto. Fab., Konya Çimento, Adel Kalemcilik, İzocam, Brisa, Aselsan, Afyon Çimento son 3 yılda yatırımcıya yüzde 500’ün üzerinde getiri sağladı. Bu hisseler yüksek temettü ödemeleri ile dikkat çekti.
KURUMSAL YATIRIMCILAR KAZANDI
Genelde orta ve uzun dönemli yatırımcılar “temettü verimliliği”ne yatırım yaptı. Sermayenin faizi de diyebileceğimiz temettünün son yıllarda önemi daha çok arttı. Faizler oldukça düşük seviyelere, tek haneye indi. Bu durumda kârlı birçok firmanın verdiği temettü, faiz oranlarının üzerine çıktı.

Temettünün kaynağı kârdır. Kâr ne kadar yüksek ise temettü de o kadar yüksektir. Düşük temettü dağıtım politikası olan bazı firmaları istisna sayarsak genelde yüksek kâr yüksek temettüyü getirir. Bu açıdan yapı itibariyle orta ve uzun vadeli yatırım yapan fonlar da doğal olarak yüksek kârlı firmaları tercih etti.
KÜÇÜK YATIRIMCININ HATASI
Büyük yatırımcılarla kıyaslandığında küçük yatırımcılar için temettünün önemi arka plana düşüyor. Temettü dağıtıldıktan sonra, yani temettü kuponu kesilince, temettü tutarı kadar hissenin fiyatı düşer. Küçük yatırımcı hisseyi temettü için değil daha çok kısa dönemde gerçekleştireceği fiyat artışı için alıyor. Onlar için şirketin her yıl dağıtacağı temettü arka planda.

Temettü dağıtıldıktan sonra temettü kadar İMKB’deki hissenin işlem fiyatı düzeltiliyor. Yani indiriliyor. Yatırımcı bunu göz önünde bulundurarak alım yapmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain