26 Haziran 2011 Pazar

Yatırımcılar artık temettü endeksine bakacak

İMKB 1 Temmuz’dan itibaren temettü endekslerini yayınlayacak. Yatırımcılar artık temettü endekslerini izleyerek yatırım kararlarını verecek.

Yaz ayları genelde durgun geçmesine rağmen, borsa bu yıl oldukça hareketli. Seçim sonrasında hisse senetleri yeniden gözden geçiriliyor. Öte yandan, aşırı fiyat hareketliliği olan hisse senetlerine ilişkin İMKB sık sık şirketlerden açıklama istiyor. Bu arada yeni endeksler de yolda. Geçtiğimiz hafta İMKB tarafından temmettü endekslerinin 1 Temmuz itibariyle başlayacağı duyuruldu.
Yatırımcılar artık İMKB Temettü Endeksi ile ve İMKB Temettü 25 Endeksi’ni takip edecek. Temettü bir anlamda ortakların şirkete yatırım yaptığı sermayenin faizidir. Kısa vadeli fiyat hareketlerinden yararlanmak isteyenler hisse prim yapacak mı? diye bakarken yatırımcının ölçüsü daha çok temettüdür. Bu yatırım stratejisinde “hem temettü alınacak hem de hisse prim yapacak” beklentisi hakimdir. Fiyat hareketlerinden yararlanmak isteyenlern temettüyü bekleyecek kadar vakitleri yoktur.
Uzun vadeli yatırımcı ise yüksek kâr sağlayan ve yüksek temettü ödeyen şirketlere yatırım yapar. Yıllar itibariyle aldığı temettüyle yatırım maliyetlerini düşürürken hissenin fiyatındaki artış ilave getirisi olur. Uzun vadeli yatırım stratejisini benimseyenler bu vesileyle kısa dönemli piyasa dalgalanmalarından ve piyasa stresinden uzakta kalmayı da başarmış olurlar.

Temettü nedİr?
Temettü, şirketlerin elde ettikleri kârdan ortaklara dağıtılan kâr payıdır. Kâr payı nakit veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir. Nakit kâr payı dağıtımında şirketin elde ettiği kâr, payları oranında nakit karşılığı ortaklara aktarılır. Hisse senedi şeklindeki temettü dağıtımında ise elde edilen kâr şirket bünyesinde tutularak sermayeye ilave edilir. Şirketin sermayesi bedelsiz artarken hissedarlara payları oranında ilave hisse senedi dağıtılır.


KÂR PAYI YANINDA HİSSE GETİRİSİ
İMKB Temettü 25 Endeksi listesinde yer alacak firmaların yıllar itibariyle performanslarına bakıldığında piyasalarda kriz veya büyük düşüşler yaşanmadığı sürece bu şirketlerin çoğunun prim yaptığı görülmekte. Geniş bir liste olduğu için bir kısım şirketin yıllık primlerinde eksiye düştüğü yada endeksin altında kaldığı görülüyor. Ancak bunların yıllar itibariyle aldıkları temettü tutarları da göz önünde bulundurulmalı.
Temettü için hisse alan yatırımcı uzun vadeli yatırımcı olduğu için aldıkları temettülerle maliyetleri düşmekte. Bazı şirketler de küresel krizin etkilerinin yaşandığı 2008 yılı hariç son on yılı sürekli primli kapatmış.
Nuh Çimento ve Mardin Çimento bu tür firmalar için örnek gösterilebilir. Bununla birlikte geçmiş dokuz yılın 6-7 yılını yine primle kapatmış firmalar var. Brisa, Adana Çimento, Akçansa, Bursa Çimento son dokuz yılın büyük çoğunluğunu yıl bazında prim yaparak kapatmış. İMKB’nin uygulamaya koyacağı temettü endeksi borsaya yatırım amaçlı bakanlara iyi bir referans olacak.



Yatırımcının işi kolaylaşacak

İMKB yatırımcıların işini kolaylaştıracak bir endeksi uygulamaya koyuyor. Kârlı ve nakit temettü dağıtmış firmaları kapsayan bir endeks geliyor. Temettünün kaynağı kâr olduğuna göre temettü ödeyen firmalar kâr eden firmalar olacaktır. Bu açıdan bilanço karlılığı yüksek firmalar arandığında ilk bakılacak tablo temettü endekslerinde yer alacak firmalar olacaktır.
Endekslerde yer alan şirketlere bakıldığından temel veriler ve ortaklık yapılarının güvenirliliği konusunda kimsenin itiraz edemeyeceği firmalardan oluştuğu görülüyor. Bu nedenle yatırımcıların rahatlıkla değerlendirebileceği bir tablo oluşturulmuş görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain