24 Haziran 2011 Cuma

Bu hisselerle hâlâ kim oynuyor?

Manipülasyona konu olduğu iddia edilen hisselerde şaşkına çeviren hareket!
Borsada üç gün önce başlayan 'büyük operasyonun' yankıları devam ediyor. İMKB'de manipülasyon yapıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6'sı kadın 38 kişi bugün adliyeye sevk edildi ve bazı isimler serbest bırakıldı. Fakat bugünkü tek gelişme bu değildi...

Operasyonun hemen ardından hisselerin bazılarında yaşayan sert düşüşler 'acaba işlemler bu hisseler üzerinden mi yapılıyordu?' sorusunu gündeme getirmişti. İşte operasyona konu olduğu iddia edilen hisselerde bugün görülen hareket şaşkınlık yarattı. Taban taban giden hisselerde gün içinde yaşanan ani hareket birçok yatırımcıyı tuzağa düşürdü. Operasyon kapsamında gerçekleşen gözaltıların ardından hisse senetlerindeki aşırı oyanklığın devam ediyor olması 'Bu hisselerla hâlâ kim oyunuyor?' sorusunu akıllara getirdi.

DÖRT HİSSE İLK GÜN DİKKAT ÇEKMİŞTİ!

Özellikle Hatay Tekstil, Makina Takım, Euro Menku ve Işıklar Yatırım Holding hisselerinde manipülasyon yapıldığı iddia edilmişti. Peki bu hisseler operasyonun olduğu günü nasıl bir bir seyir izledi?

4 hisse de o gün İMKB’de taban olmuştu. Özellikle halka yeni açılan Hatay Tekstil hisseleri günü yüzde 19.3’lük düşüşle tamamlayarak en çok değer kaybeden hisse senedi olmuştu. Ardından, Makina Takım hisseleri de yüzde 17.48’lik düşüş ile en çok değer yitiren ikinci sıraya yerleşmişti. Grubun işlem yaptığı iddia edilen Işıklar Yatırım Holding hisseleri ise yüzde 9.7 değer kaybederken, Euro Menkul hisseleri de yüzde 8.6 düşüş yaşamıştı.

BAŞ DÖNDÜREN HAREKETLER!

Bugün ise özellikle Makina Takım hisselerinde yaşanan hareket gözlerden kaçmadı. Güne 1.99'dan başlayan hisse birinci seansın sonuna doğru ani bir atak yaparak önce 2.18'e ardından da 2.45'e çıktı. Bu yüzde 23'lük artış ise sadece yarım saat içinde gerçekleşti. Ve kısa süren bu harekin ardından hisse tekrar gevşeyerek 2.05 TL seviyelerinde dengelendi. Bu noktada 'şüpheli kişiler gözaltındaysa bu işlemleri kim yapıyor?' sorusu akıllara geliyor.

Operasyon olmadan önce hisse 4.12 seviyesinde bulunuyordu. Tesadüf müdür bilinmez ama operasyonla birlikte hisseler 3 gün boyunca taban taban gitti. Ve bu zaman zarfında hisse, değerinin yarısından fazlasını kaybetti.

HATEKS HİSSELERİ YARIDAN FAZLA DEĞER KAYBETTİ!

Diğer yandan Hateks'teki kayıplar bugün de devam etti. İlk seans itibariyle günün en çok kaybettirenleri arasında ikinci sırada yer alan hissenin kaybı önceki güne göre yüzde 10'a ulaştı.

Açılışını 13.05'ten yapan hisse ilk seansta 13.85'e çıktıktan sonra tekrar 13.05'geriledi. İlk yarı içinde yaklaşık yüzde 6.1'lik oynaklık yaşandığı görülüyor. Hissedeki düşüş ikinci yarıda da sürerken, bu gevşeme 12.2 seviyesine kadar devam etti. Buna göre En yüksek seviyeye göre yaklaşık yüzde 10'luk bir fark oluştu. Son üç gündür hiç yükseliş yaşamadan taban olan hissenin bugün bir ara yüzde 6'yı aşan artışla dalgalı bir seyir izlemesi de dikkatlerden kaçmadı. Borsa operasyonu öncesi hise 30 lira sınırında bulunurken bugün itibariyle bu hisse de değerinin yarıdan fazlasını kaybederek 12.25'e geldi. Haftalık kayıp ise yüzde 52.5 oldu.

LÜKS ARABALARA EL KONULMUŞTU!

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, aralarında İpekoğlu, Ustaömer ve eski futbolcu Mecnur Çolak ile borsa çalışanları ve aracı kurum yetkililerinin de bulunduğu 38 kişi gözaltına alınmıştı. Yaklaşık 9 ay sürdürülen fiziki ve teknik takip sonucu düzenlenen operasyonda, borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen zanlıların 30'a yakın lüks cip ve otomobiline el konulmuş, bazı kişilerin de banka hesapları dondurulmuştu.

INSIDER TRADING ŞÜPHESİ!

Şüphelilerin Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47’nci maddesi ile düzenlediği “içeriden öğrenme suçu” da (insider trading) işledikleri öne sürüldü. Halka açık şirketlerin borsada yapmayı planladıkları bazı işlemleri şirket içerisindeki elemanları sayesinde öğrenen grubun, yüklü miktarda işlem yaptıkları tespit edildi. Şirketlerin KAP’a şirket kararını bildirmesiyle birlikte o hisselerde hareketlilik yaşandığı, söz konusu grubun da bu hareketliliği önceden bildiği öne sürüldü.

habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain