Borsa şirketleri 2010 yılı sonuçlarını açıkladı. 11 Mart cuma akşamı tamamlanan bilançolara göre, 212 borsa şirketinin 2010 yılı net kârı bir önceki yıla göre yüzde 12.71 oranında arttı. En yüksek kârı açıklayan ise bankalar oldu. Garanti Bankası, İş Bankası ve Akbank’ın net kâr toplamı 8 milyar 983 milyon TL oldu. 3 bankanın toplam kârı 212 şirketin net kârının yüzde 31.95’ini oluşturdu.
Bankalar içinde en yüksek kârı açıklayan Garanti Bankası’nın 4. çeyrek net kârı piyasa beklentisinin altında gelmesine rağmen, analistler banka hissesine ilişkin “alım” yönündeki tavsiyelerini korudu. Goldman Sachs yayınladığı raporda Garanti için fiyat hedefini 8.42 TL’den 8.60 TL’ye yükseltti.
Sanayi dikkat çekti
Oyak Yatırım ise bankanın kârının açıklanmasından sonra yayınladığı raporda, 600 milyon TL’lik temettüye dikkat çekti. Raporda, bankanın 4 Nisan’da gerçekleştireceği genel kurulda 600 milyon TL civarında temettü dağıtımı kararı alınacağına vurgu yapılırken hisse başına temettünün 0.1428 TL’ye tekabül ettiği ve temettü veriminin ise yüzde 1.96’ya geldiği belirtildi.
Sanayi şirketleri içinde ise Türk Telekom ve Tukcell yüksek kârlılıkları ile dikkat çekti. Türk Telekom, 2.4 milyar TL net kâr açıklarken, Turkcell’in net kârı 1.7 milyar TL oldu. Türk Telekom için analist beklentileri oldukça yüksek. Bunun arkasında ise şirketin yüksek kârlılığı ve temettü getirisi yatıyor. Global Menkul, yayınladığı raporda Türk Telekom’un sağlam kâr marjları, yüksek net kârı, güçlü nakit yaratma kapasitesi ve yüksek temettü getirisini gözönünde bulundurarak sirket için 12 aylık hedef fiyatının 9 TL olduğunu açıkladı.
Borsa yatırımcısı için açıklanan kârlar oldukça önemli. Yüksek kârlılığa sahip, büyüme potansiyellerini koruyan şirketler yatırımcıların karar mekanizmalarını kolaylaştıracak. Zarardan kâra geçen şirketlerin bu performanslarını sürdürüp sürdürmeyecekleri izlenecek.
Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, en etkili ve en çok getiriyi sağlayan analizler arasında zarardan kâra geçecek şirketleri tespit etmenin önemli olduğunu söylüyor. Balcı, yatırım kararlarında şirket ya da sektörün geleceğini tahmin edebilmenin önemine değinirken, büyüme potansiyeli ve kârlılığın yatırım kararlarında öne çıktığını belirtiyor.
Yatırımcılar için şirketlerin büyüme potansiyelleri ve kârlılıkları oldukça önemli. Analist değerlendirmelerinde yüksek potansiyele sahip olan şirketlerin istikrarlı bir performans sergileyip sergilemedikleri inceleniyor. Büyüme potansiyeli olan istikrarlı şirketler analist listelerinde ön sıralarda yer almaya devam edecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder