Hisseler iki seansta da taban fiyata gerileyerek yüzde 18,71 oranında değer kaybetti ve 9,30 liradan 7,56'ya düştü.
İMKB tarihinde ilk kez bir şirket kendi isteği ile borsadan ayrılma kararı verdi. Geçtiğimiz yılın sonunda Doğan Holding'e ait payları satın alarak Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 97'ye yükselten Avusturyalı enerji devi OMV, zorunlu çağrının son günü borsadan çıkma kararı aldı. Kararın ardından Petrol Ofisi hisseleri adeta çakıldı.
Dün yüzde 18.71 oranında değer kaybeden hisseler bugün de yüzde 8 oranında gerileyerek 6.94 lira oldu. OMV, küçük yatırımcılardan hisseleri 7.01 liradan alacağını açıkladı. Eğer SPK bu talebi onaylarsa elinde hisse kalan yatırımcılar 3 yıl boyunca 7.01 liradan OMW'ye bu hisseleri geri verebilecekler. Kısa bir süre önce Türkiye’de büyümeye devam edeceğini ve stratejik pazarlardan biri olarak gördüğünü açıklayan OMW yönetiminin kottan çıkma kararının yanı sıra hisselerde yaşanan fiyat hareketi büyük tepki topluyor. 14 Mart’ta 7 lira seviyesinden işlem gören Petrol Ofisi hisseleri bir hafta gibi kısa sürede 9.30 liraya kadar yükseldikten sonra OMW, bu açıklamayı yaptı ve hisselerde sert düşüş başladı.
YATIRIMCILAR 1 LOT HİSSE ALSIN
Sert fiyat hareketleri ve kottan çıkma kararıyla ilgili BORSAGUNDEM.COM’a konuşan BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, “Fiyat hareketlerine bakıldığında insider trading (içeriden öğrenenlerin ticareti) şüphesi var. SPK’nın inceleme yapması gerekir diye düşünüyoruz. OMW kottan çıkma kararı açıklamadan kısa bir süre önce hisseleri kim yükseltti? Bir şekilde bu haber dışarıya sızmış ya da şirkete yakın bazı isimler öğrenince ellerindeki hisseleri yukarıdan satmak için bu işi yapmış olabilir. Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama burada asıl sorun hisselerin kısa sürede yukarı çekilmesi ve yukarıdan satılması” dedi. BORYAD olarak yatırımcılara çağrıda bulunan Bahçuvan, “Biz hisse alıyoruz, yatırımcılarla işbirliği yapalım herkes bir lot hisse alsın. O zaman Petrol Ofisi kottan çıksa bile otomatik olarak halka açık olmaya devam edecek” diye konuştu.
SPK İZİN VERMEYEBİLİR
OMW’nin 9 lira seviyesinden çağrı yapması halinde 30 milyon lira fark edeceğini belirten Bahçuvan şöyle konuştu: “Piyasadan çıkmak istemelerine anlam vermek çok zor. Bence SPK denetiminden kaçmak için bu karar alındı. Biz aldığımız hisselerle bunu engelleyeceğiz. Kottan çıksa bile halka açık olmaya devam edecek. Ayrıca SPK buna izin vermeyebilir. Şirket açısından da kötü bir imaj. Küçük miktarda da olsa borsada işlem görmek her zaman avantaj sağlar. Ortada bir Finansbank öreği var. Onlar da çıkmak istedi ama şimdi halka açıklık oranını artırarak ucuz fon sağlamak istiyorlar. İleride Petrol Ofisi de buna ihtiyaç duyabilir.”
ŞİRKET YÖNETİCİLERİ SABIKALI
Bu arada, Viyana Savcılığı, geçtiğimiz ay Petrol Ofisi'ndeki Doğan hisselerini satın alan Avusturyalı OMV firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer hakkında dava açmıştı. Mart ayında görevinden ayrılacak olan Ruttenstorfer hakkında borsayı manipüle ettiği gerekçisiyle dava açıldı.
Davaya konu olan olay, OMV'nin 2009 yılı Mart ayında Macaristan petrol şirketi MOL'un Ruslara satışı sırasında başkanın 632 bin Euro'luk OMV hissesi alması. 23 Mart'ta alınan hisselerden bir hafta sonra 30 Mart tarihinde OMV, MOL şirketini elinden çıkardı.
Satış işleminden sonra borsada işlem gören OMV hisseleri değer kazanmıştı. Finans Denetim Kurumu FMA, alım işleminde haksız kazanç oluştuğu kanaatine vardığını ifade ederek savcılığa şikâyette bulundu. OMV Başkanı Ruttenstorfer ise kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, kendisinin dürüst davrandığını ve suçsuzluğunun ortaya çıkacağına inandığını ifade etti. Başkan Ruttenstorfer, Teftiş Kurulu'nun yaptığı başvuruya yazılı olarak itiraz etti.
Geçtiğimiz yılın sonunda Doğan Holding'e ait payları satın alarak Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 97'ye yükselten Avusturyalı enerji devi OMV, zorunlu çağrının son günü borsadan çıkma kararı aldı.Kararın ardından Petrol Ofisi hisseleri adeta çakıldı. Hisseler iki seansta da taban fiyata gerileyerek yüzde 18,71 oranında değer kaybetti ve 9,30 liradan 7,56'ya düştü. Piyasa değeri de 2,8 milyar dolara indi.
İMKB tarihinde ilk kez bir şirket kendi isteği ile borsadan ayrılma kararı verdi. Daha önce Denizbank'ı satın alan Hollandalı finans devi Dexia da "borsadan çıkabiliriz" imasında bulunmuştu. Ancak 1 Ekim 2010'dan itibaren yürürlüğe giren yeni SPK kurallarında sığ hisselere yönelik olarak uygulamaya başlatılan kurallara göre borsa kotundan çıkmak kolaylaştı. Ortaklık sermayesinde yüzde 95'den fazla bir paya ulaşılması durumunda çağrı süresi bitimini takip eden 15 günlük süre içinde yapılacak kottan çıkma başvurusunda söz konusu çağrı fiyatından diğer ortaklara çağrı yaparak kottan çıkma başvurusu yapabilir. Bu durumda OMW bu hakkını kullanarak SPK tarafından 30 Temmuz 2010'da yayınlanan ilke ve esaslar çerçevesinde borsadan çıkma kararı alıyor. Gerekçesi; önceki gün kapanış itibariyle piyasa değeri 3,4 milyar dolar olan Petrol Ofisi'nin halka açık paylarının (%3) düzgün ve likit bir piyasa için yetersiz olması olarak gösterildi.
SPK'nın durumu onaylaması durumunda elinde hisse kalan yatırımcılar 3 yıl boyunca 7,01 TL çağrı fiyatından OMW'ye bu hisseleri geri verebilecekler. Aksi takdirde 3 yıl sonunda OMW Takasbank'ta çağrı için bloke ettiği parayı geri alacak. Dolayısıyla SPK ve İMKB kontrolünden çıkacak şirketin payına sahip olan yatırımcıların hisseleri borsada işlem görme vasfını da yitirdiğinden bu üç yıllık süre zarfında mevcut çağrı fiyatını değerlendirmek durumunda kalacaklar. Bir başka deyişle yatırımcı ben satmam dese de şirket borsa kotundan çıkacak.
SPK'nın yeni uygulamaları sığ hisseleri de anormal fiyat hareketlerinin önüne birkaç şirket hariç geçildiğini gösteriyor. Yatırımcıların bundan sonra halka açıklık oranlarına dikkat etmelerinde fayda var. Sırada borsadan çıkma isteğinde bulunan başka şirketler de bulunuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder