15 Şubat 2011 Salı

önemli şirket haberleri

İş Bankası, Şişe Cam, Ran Lojistik, Uşak Seramik, RHEA Girişim başta olmak üzere günün önemli şirket haberleri.

İMKB KAP Haberleri;

· İş Bankası, Arap Türk Bankası hisselerini 85 mn TL bedelle satmaya karar verdi.. %20,6 oranında ve 49 mn TL nominal tutardaki Arap Türk Bankası A.Ş. hissesinin, toplam 85 mn TL bedelle Libyan Foreign Bank ve onun uygun gördüğü kişi ya da kuruluşlara satılması için ilişkin genel müdürüne yetki verdiğini bildirdi..

· Şişe Cam, “Paşabahçe arazisi otel olacak” şeklinde basında çıkan haberleri yalanladı... Şişecam bağlı ortağı Paşabahçe Cam’ın Beykoz’da sahip olduğu arazisinin piyasa koşullarına göre en uygun şekilde değerlendirilmesi çok uzun zamandır topluluğun gündeminde olduğunu, ancak henüz bu yönde bir karar alınmadığını açıkladı.

· Ran Lojistik, Türkiye ve Irak arasında düzenli parsiyel taşıma hizmeti sunmaya başladı... Bu uygulama ile ihracatçı şirketlerin, gönderilerini Irak'a daha sık, daha hızlı ve daha düşük maliyetle ulaşabileceğini bildirdi..

· Türk Prysmian Kablo’da işçi sendikası grev kararı aldı... Şirket, Toplu İş sözleşmesi görüşmelerine taraf başka birçok şirketin işyerlerinde olduğu gibi, şirketin işyerinde grev kararı almış olduğunu, kararın 14 Şubat 2011’de ilan edildiğini açıkladı.

· Uşak Seramik, teknolojik yenilikler için yatırımlarını artıracak.. Şirket, değişen piyasa ve müşteri taleplerin karşılanması amacıyla şirket teknolojik yeniliklerin yapılmasına, bu amaçla 1 adet Kuru Öğütme sistemi, 1 adet Mürekkepli baskı sistemi ile mevcut kapasite içerisinde teknik granit üretim miktarını artırmaya yönelik pres sırlama ve fırın hattının leasing yoluyla alınmasına karar verdiğini bildirdi..

· RHEA Girişim’de lider sermayedar şirkete sermaye artırımı öncesi 6,1 mn TL kaynak aktardı.. Bedelli sermaye artırım öncesi Lider Sermayedar Onur TAKMAK tarafından, 5,1 mn TL tutarındaki sermaye avansına ilaveten 11.02.2011 tarihinde 700.000 TL, 14.02.2011 tarihinde 285.000 TL kaynak aktarılmış olup, aktarılan toplam tutar 6,1 mn TL olduğunu açıkladı.

· Bumerang YO, 3 bin TL değerinde açtığı BSMV iade talebi davasının lehine sonuçlandığını bildirdi..

Basında Şirket ve Sektör Haberleri;

· İş Bankası, 2010 yılını solo bilançoda 2,98 mr TL net kar ile tamamladı. Beklenti 2,97 mr Tl kar açıklanması yönnüdeydi. Banka kredi faiz oranlarındaki gerilemeye karşın, etkin maliyet yönetimi ile 5,4 milyar TL konsolide net faiz geliri elde etti.. İş Bankası´nın konsolide net kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 3 milyar 232 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.Konsolide aktif büyüklüğü 151 milyar TL´ye ulaşan İş Bankası´nın 2010 yılı konsolide net kârı 3,2 milyar TL oldu. Özkaynaklarını 19 milyar TL´ye çıkararak güçlü mali bünyesini geliştiren İş Bankası, 88 milyar TL´lik mevduat hacmi ile özel bankalar arasındaki lider konumunu sürdürdü. Banka´nın önceki yıla kıyasla yüzde 31 oranında artırmayı başardığı kredi portföyünün büyüklüğü ise 69 milyar TL´ye ulaştı.

· Bank Asya'nın 2010 yıl sonu net kârı 260 milyon TL olarak gerçekleşti. 2010 yılının tüm çeyrek dönemlerinde kârını sürekli olarak artıran banka, son çeyrekte 71 milyon TL kâr elde ederek toplam kârını 260 milyon TL'ye yükseltti. Bankanın aktif toplamı yüzde 25 oranında artarak 14 milyar 513 milyon TL'ye yükseldi. Nakdi ve gayrinakdi krediler ise 20 milyar 287 milyon TL'ye ulaşırken, 2009 sonuna göre, nakdi krediler yüzde 32.4 artarak 11 milyar 60 milyon TL'ye ulaştı. Bankanın cari ve katılma hesapları yoluyla topladığı fonlar ise yüzde 22.2 oranında artış göstererek 11 milyar 167 milyon TL'ye yükseldi. 2009 yılına göre bankanın özkaynakları ise yüzde 13.7 artarak 1 milyar 942 milyon TL olarak gerçekleşti.

· Karsan’ı New York’lular beğendi... ''Geleceğin Taksisi'' anketine katılan 22 bin 600 New Yorklu, üç finalist Karsan, Nissan ve Ford için ayrı ayrı değerlendirme yaparken, Karsan'ı beğenenlerin oranı %66 oldu. Bu oran, Nissan için %43'te, Ford için de %38'de kaldı. Karsan, ''Geleceğin Taksisi'' anketine katılan 22 bin 600 New Yorklu, üç finalist Karsan, Nissan ve Ford için ayrı ayrı değerlendirme yaparken, Karsan'ı beğenenlerin oranı %66 oldu. Bu oran, Nissan için %43'te, Ford için de %38'de kaldı.

· Yapı Kredi Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, reel faizlerin ve enflasyonun rekor düşük seviyelerde seyrettiğini, bunun borçlanmak için en uygun zaman olduğunu düşündüğünü söyledi..

· Financial Times'ın bazı bankacılık kaynaklara dayanarak verdiği haberine göre; Özelleştirme İdaresi, Türk Hava Yolları için alıcılardan gelecek teklifleri bugün dinleyecek. OIB'ın gecen ay yaptığı açıklamada muhtemel aracılar arasında oluşturulan listede Citigroup, Credit Agricole, Goldman Sachs, Hsbc, Unicredit ve Ubs yer almıştı.

· Türk Hava Kurumu, uçak üretmeyi düşünüyor... THK, Genel Müdürü Osman Yıldırım, “Ülkemizdeki önemli diğer sanayi kuruluşları ile birlikte uçak üretmeyi düşünüyoruz” dedi. Türkiye’nin yakın zamanda kendi uçağını üretebilecek seviyeye geleceğine inandığını belirten Yıldırım, Türkiye’nin, araba üretmeden uçak üreterek dışarıya ihraç etmiş bir ülke olduğunu söyledi..

· Ford Otosan; 100 bin adet yeni araç üretecek, 300 binlik kapasite değişmeyecek. Ford Otosan'ın 368 mn liralık yatırım teşvik başvurusu onaylandı. Buna göre Gölcük'te yılda 100 bin adet küçük sınıfta yeni bir ticari araç üretilecek ve bu üretim şirketin yıllık 300 binlik kapasitesini değiştirmeyecek. Ford Otosan halen 200 bini Transit, 100 bini Connect olmak üzere 300 binlik üretim kapasitesine sahip Bu yıl başlayan ve Ford'un Avrupa'daki kriz sonrası yapılan 630 mn dolar tutarındaki en büyük yatırımına eklenen 368 mn liralık yeni yatırıma istenen teşvik 11 Şubat 2010’da kesinleşti.

· Eczacıbaşı geliri 2.1 milyar euro’ya taşıdı, hedef İtalya... Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan 2010’da satışların % 17 artışla 2.1 milyar euro’ya çıktığını, bir İtalyan seramik şirketini satın almak için görüştüklerini söyledi. Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, geleceğin, kaynak kullanımında çözümler bulunması gereken ve kirlilik yaratanın bedelini ödediği, yani yeşil rekabetin ön plana çıktığı bir dünya olacağını söyledi. Karamercan, “Toplumsal ve çevresel riskleri doğru değerlendiren, inovatif ve sürdürülebilir iş modelleriyle fırsat yaratabilen şirketler, yeşil rekabette üstünlük sağlayabilecek” dedi.

· Turkcell’de Teliasonera Nisan’da planlanan genel kurulda, SPK’nın isteğine paralel olarak bağımsız üye sayısını birden ikiye çıkartmayı hedefliyor.

· Turkcell Almanya MVNO işlerini büyütebilir, Sırbistan konusunda kesin karar alınmadı. Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Deutsche Telecom'un şirketin Almanya'daki MVNO işlerinde (mobil sanal network işletmecisi) pay almasına açık olduklarını ve Suriye'de de benzer bir adım atılabileceğini belirtti.

· Bankacılık sektörü bilanço içi yabancı para pozisyonu açığı 4 Şubat haftasında 313 mn dolar azalarak 12 milyar 981 mn dolara düştü...

· Ürdün merkezli ilaç şirketi Hıkma Pharmaceuticals, bu yıl Ortadoğu ve Afrika bölgesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde 500-600 milyon dolarlık satın alma yapmayı amaçladığını açıkladı. Hıkma CEO’su Said Darwazah yatırım için fas ve Suriye’yle de ilgilendiklerini söyledi.

· HSBC, Emlak Konut GYO için tavsiyesini “overweight olarak başlattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain