Merkez Bankası'nın faiz kararı yabancıyı şok etti.
Merkez Bankası'nın faiz kararı yabancı basının gündeminde yankılandı. Özellikle ekonomi çevrelerine hitap eden gazetelerdeki haberler yabancıların şaşkınlık içinde olduğunu gösteriyor.
Wall Street Journal (WSJ), Brezilya ve Polonya'nın faiz artırım kararından bir gün sonra Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının şaşkınlık yarattığını yazdı. MB'nin sıcak para girişini frenlemek için faizleri rekor düşük seviye olan 6.25'e çektiğine dikkat çeken WSJ, zorunlu karşılıklarda yeni artışların gerekbileceğini bildirdi. Haberde indirim kararıyla TL'nin ve borsanın düşmesine neden olduğu belirtilirken, piyasanın indirim kararını hazmetmekte zorlandığı ifade edildi. Gazete ayrıca, spekülatif sermaye girişinin Türkiye ekonomisini cari açık riskiyle karşı karşıya bıraktığına da dikkat çekti.
Gazetenin internet sayfasında yer alan haberde, Türkiye'nin sıcak para girişini sınırlamak ve aynı anda hızlı kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla uygulamaya koyduğu plan çerçevesinde Aralık ayında faiz oranlarını düşürmesi sonucunda, yıllık enflasyon oranının beklenilenden daha hızlı şekilde düşerek yüzde 6,4'e indiği belirtildi. Bu enflasyon oranının, bankanın yüzde 6,5 hedefinin de altında olduğu vurgulanan haberde, ekonomistlerin enflasyonun daha da yavaşlayarak yüzde 5'in de altına inebileceği yönünde açıklamalarda bulunduklarına değinildi.
Gazete, ekonomistlerin yıllık enflasyonun bu orana düşmesinin Merkez Bankası'nın güvenilirliğini artırdığını ve bankanın ilerde daha fazla faiz indiriminde bulunmasının kapısını açtığı yorumunda bulunduklarını da yazdı.
"SÜRPRİZ BİR KARAR!"
Bir ilginç yorum da FT'den geldi. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Merkez Bankasının faiz oranını çeyrek puan indirmesini, "Türkiye sürpriz bir adım attı" yorumuyla değerlendirdi.
"AŞIRI ISINMA YARATABİLİR"
Gazete, "Merkez Bankası'nın spekülatif sermaye girişini engellemek amacıyla faiz oranlarını kesmeye yönelik alışılmadık bir politika izlediğini" kaydederek, "Bu durum, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'de aşırı ısınmaya yol açabileceği yolundaki kaygıları da artırdı" ifadesine yer verdi.
"ÖNGÖRÜLEMİYOR"
Öte yandan bir çok iktisatçının, ''Türkiye'nin para politikasının giderek daha da öngörülemez bir hal aldığının ve bunun Merkez Bankası üzerinde, gelecek salı günü ilan edeceği çeyrek dönem enflasyon raporunda yaklaşımını çok daha kapsamlı şekilde açıklaması yolunda baskı yarattığı'' eleştirisinde bulunduğu bildirildi.
"EKONOMİK VE SİYASİ İKİLEM VAR"
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise Türk ekonomisiyle ilgili verdiği haberde, "Türkiye'de büyümenin ekonomik ve siyasi ikilemleri olduğunu" savundu. BBC'nin Ekonomi muhabiri Laurence Knight'ın kaleme aldığı haberde, "Türkiye, hızlı ekonomik iyileşmesinden haklı bir memnuniyet duyabilir" denildi.
Her ülke gibi, ekonomik krizden etkilenen ve 2009'un başlarında üretimi yüzde 15 oranında küçülen Türkiye'nin, kriz öncesi ekonomik durumundan da ileride yer aldığını belirten Knight, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaşananlar, gelişmekte olan ülkeler için tanıdık bir öykü; Çin, Brezilya ve diğerleri hızlı şeritlerine geri dönerken, Amerika ve Avrupa vites değiştiremiyor. Ancak daha yakından bakınca görülen, Türkiye'nin kriz kaygılarının yerini, büyüme dönemine özgü yeni kaygıların aldığı. Nitekim, iyileşme dönemi hem ekonomistler, hem de siyasetçiler için zorlu ikilemleri beraberinde getiriyor."
ENFLASYONDA İKİ BASAMAKLI RAKAM İDDİASI!
Merkez Bankasının faiz oranlarına ilişkin öngörüde de bulunan Knight, "Eğer faiz oranları düşürülürse, hane halkı harcamalarının enflasyonu iki basamaklı rakamlara doğru götürdüğü bir dönemde, Türkler için borç almak ve harcama yapmak daha da kolaylaşmış olacak. Eğer faiz oranları yükseltilirse, Türk lirası yabancı yatırımcılar için daha da çekici hale gelecek, değeri artan liranın rekabet etme gücü azalacak ve kredi balonu büyüyecek" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder