Hafta başında Sarkozy ve Merkel görüşmesinin sonucu tatmin edici olamamış ancak ardından risk piyasaları özellikle hisse senetlerinin değerleme olarak
son 3 yılın dibine gelmesiyle moral bulmuş ve alıma geçmişlerdi. ABD'den
gelen FED Başkanları açıklamaları önce bu havayı dağıttı, ardından da alımları sıfırladı. Son 19 yılın en kuvvetli muhalefeti ile karşı karşıya kalan Bernanke, 10 kişilik FED Para Politikası Kurulu'nda 1992 yılından bu yana ilk kez 3 aykırı sese şahit olan ilk başkan konumunda. Bu başkanlardan Plosser ve Fisher'den gelen sert eleştiriler haftaya Jackson Hole'de bir konuşma yapacak olan Bernenke öncesi piyasa oyuncularını telaşlandırdı.
Bernanke'nin kötü giden ekonomik aktiviteye bir tepki vermesi ve yeni
genişleyici önlemlerin sinyalini vermesi bekleniyor.
Morgan Stanley'in global ekonomik büyüme tahminini aşağı çekmesiyle beraber büyüme endişeleri yeniden ön plana çıktı. S&P ise ABD'nin 3 yıllık büyüme tahminini aşağı yönde revize etti. Büyüme endişeleri riskli varlıkları vururken, bonolara, İsviçre Frankı'na, Japon Yeni'ne ve altına alım getirdi.
10 yıllık ABD tahvilinin faizi % 2'nin altına indi, Kanada 10 yıllıkları tarihi rekor düşük düzeye indi ve İngiltere 10 yıllık tahvil faizi 1899'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Spot altının ons başına fiyatı 1.844,95 Dolar ile rekor kırarken sabah saatlerinde gümüş ve diğer değerli metallerde de yükseliş yaşanıyor. Morgan Stanley tarafından ve Deutsche Bank tarafından büyüme tahmini aşağı çekilen Çin ekonomisinin daha az emtia talep edeceği beklentisi ile bu grupta satışlar görüldü.
Özellikle petrol tarafında büyüme endişeleri ciddi şekilde fiyatların içine girerken ABD tipi ham petrol varil başına 81.1 Dolar değerini aldı. Brent petrol 106.15 Dolar'dan işlem görüyor. Özellikle Afrika ve Kuzey bölgelerde arza ilişkin sorunlar Brent petrolün fiyatını yüksek tutarken ABD tipi ham petrolle arasındaki makas 26 Dolar'a yaklaşarak rekor kırdı. Tarım emtiasında risk algılaması birincil faktör oldu, fiyatlar ise Asya seansında karışık durumda. Özellikle Çin'den gelen spot alımlarla bakır fiyatının yükselişte olduğu gözleniyor. 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Eneksi dün % 3.29 düşüşle günü tamamlamıştı.
Küresel büyümeye ilişkin riskleri sürerken Avrupa Merkez Bankası'nın 6 ay sonra bir Avrupa bankasına 500 milyon ABD Doları cinsinden fonlama sağlaması spekülasyonlara sebep oldu. FED'in, Avrupa bankalarını incelemeye alacağı haberleri her ne kadar günün devamında FED Başkanları'ndan Dudley tarafından
yalanlansa da oyuncular banka hisselerinde satışa yöneldiler. Avrupa'da birçok büyük banka % 10 ve üzerinde düşüşler sergiledi ve birçoğu da taban olarak otomatik işlem durdurmaya tabi oldu. Bu gelişmelerden olumsuz etkilenen para birimi Euro, İsveç'ten gelen ve gecelik faiz piyasasının yakında bankaların birbirlerine güvensiz olmalarından dolayı kuruyacağını belirten açıklamalarla bir yara aldı. Gecelik faiz piyasasında bankalar, kendi aralarında birbirlerine borç vererek günlük fonlama ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Euro / Dolar 1.4301'e indi, kuvvetlenen Dolar Endeksi ise 74.32'de.
SON VERİLER
Bu haber akışının etkisiyle S&P 500 Eneksi günü % 4.46 gerileyerek 1.140
puandan tamamladı, Dow Jones Sanayi Endeksi ise 11 bin puanın altına inerek günü 10.990'dan tamamladı. Vadeli işlemlerde S&P 500 Endeksi % 0.84 düşüşte.
MSCI Asya Endeksi % 2.7 aşağıda, Nikkei 225 Endeksi % 2.12 düşüşle 8.754 puanda. HP, Autonomy'yi % 64 primli şekilde hisse başına 42.11 Dolar ile alacağını açıklamasına rağmen Nasdaq vadeli işlemlerde yükselemiyor ve endeks kontratları % 0.71 düşüşte.
Dolar/TL 1.7878, Euro/TL 2.5544 ve Sepet Kur 2.1708'de. Gösterge tahvil güne %7.9 seviyesinden başlayacak. İMKB 100, 51.945 kapanmıştı. Teknik seviyeler olarak daha önce görülen 50 binli seviyeler destek olarak öne çıkarken panik havasının bu seviyeyi kırıp kıramayacağı izlenecek. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 52.500 seviyesi direnç olarak piyasanın radarında olacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder