Çimento sektöründe yaşanan grev ve lokavt sürecine halka açık çimento şirketlerini nasıl etkiliyor?
7 Ocak 2011 tarihinden bu yana sürdürülen Türkiye Çimento Seramik Toprak ve Cam Sanayi İşçileri Sendikası (ÇİMSE-İŞ) ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde taraflar arasında uzlaşmaya varılamaması üzerine 02.06.2011 tarihi itibariyle "Çimse-İş Sendikası" tarafından grev kararı alındı.
Alınan karar sendikaya üye 45 çimento fabrikasını kapsamakta ve bu 45 fabrikanın 15’i İMKB’de işlem görüyor. İMKB’nin kar payı dağıtımında en cömert ve potansiyeli yüksek olan sektörleri arasında çimento sektörünün önde gelmesi nedeniyle;İMKB’de bu karardan aslan payını alacak.
İşçilerin greve gitmesi üzerine; Türkiye Çimento Müstahsilleri İşveren Sendikası savunma amacıyla 06.06.2011 tarihli Lokavt Kararı ile gardını aldı.
Bu gelişmelere paralel olarak aynı tarihlerde;
Konya Çimento, Akçansa Çimento, Çimsa Çimento, Bursa Çimento, Nuh Çimento, Göltaş Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Adana Çimento, Afyon Çimento, Batıçim, Batısöke, Aslan Çimento, Bolu Çimento, Çimentaş şirketlerinden grev ve lokavt kararları geldi.
Bu şirketler 2010 yılında elde ettikleri kardan ortaklarına 412 milyon TL kar payı dağıtarak yatırımcılarının yüzlerini güldürmüştü.( Çimentaş ve Aslan çimento hariç)Bugün ise İMKB’nin en cömert sektörünün akibeti merak konusu..
Alınmış ve uygulanmaya konulmuş bir grev veya lokavt kararının sonsuza kadar uygulanması düşünülemez. Grev ve lokavt kararının karşı tarafa tebliğinden itibaren yaşanan süreçte uyuşmazlık taraflarının; anlaşarak toplu iş sözleşmesi imzalamasıyla veya uyuşmazlığı özel hakeme götürmeye yönelik yazılı anlaşmalarıyla grev veya lokavt sona ermiş olur.
Diğer bir grev ve lokavt kararının son bulma şekli ise;
İşçi veya iş veren sendikasının herhangi bir sebeple kapatılması, feshedilmesi ya da infisahı veya faaliyetlerinin mahkeme kararıyla durdurulmuş olması hallerinde kendiliğinden son bulur.
Sendikalar arasında görüşmelerin devam ettiği ve geçmişte yaşanılan örneklerden yola çıkılarak yakın zamanda çözüme ulaşılacağı kulislerin gündeminde..Ancak bu süre gelen süreçte ve sürecin uzaması durumunda üretimde meydana gelecek duraksamalar şirketlerin operasyonel karlılıklarını düşürmesi söz konusu..
Bu gelişmeler doğrultusunda biz de gündemimizde tarafların sendikalarının uzlaşmaya varmasına yer veriyor ve yakın zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz.
10.06.2011 tarihi itibariyle gelen uzlaşma haberi;
"Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası" ile işçi sendikası "Çimse-İş Sendikası" arasında 01.01.2011 - 31.12.2012 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış, taraflar arasında uzlaşma tutanağı imzalanmıştır.
Varılan uzlaşmaya göre, 01.01.2011 tarihinden geçerli olmak üzere sözleşmesi devam eden işçilerin 31.12.2010 tarihinde almakta oldukları çıplak saat ücretlerine ilk yıl için %7 + 25 TL., ikinci yıl için de 31.12.2011 tarihinde almakta oldukları çıplak saat ücretlerine T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel Endeksi 01.01.2011-31.12.2011 dönemi için bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında (%) zam yapılacaktır.
Uzlaşma tutanağına konu diğer madde hükümlerinden olan sosyal yardımlarda da sözleşmenin birinci yılında her ay 165 TL., sözleşmenin ikinci yılında bu miktar T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2003= 100 Temel Yılı Tüketici Fiyatları Genel Endeksi 01.01.2011-31.12.2011 dönemi için bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında (%) artırılmak suretiyle sosyal yardım ödenecektir. Ayrıca, evlenme yardımı, doğum yardımı, ölüm-cenaze yardımı, gece vardiya zammı, fazla mesai, yemek yardımı gibi konularda da iyileştirmelere gidilmiştir.
Adı geçen sendikalar arasında mutabakata varılması neticesinde daha önce duyurusunu yaptığımız grev ve lokavt uygulamaları son bulmuştur.
Belgin MAVİŞ/Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Yönetmeni
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder