18 Ağustos 2011 Perşembe

Nakit korkusu!

Piyasalar yine çöktü. Bu defa arka fonda bir Avrupa bankası var! Altın 1.800 doların üzerinde rekor kırdı.
Bir süredir sakin ve yukarı yönlü seyreden piyasalar yine sağnak yağışa tutuldu. Global dalgalanmayla çok sert satışlar yiyen hisse senetleri kayıplarını telafi etmeye çalışıyordu. Fakat Avrupa kanadından beklenen hamlelerin atılmaması ve Euro Bölgesi'ne yönelik endişelerin giderek derinleşmesi nefes alan piyasalara bir darbe daha vurdu. Asya'dan başlayan satış dalgası hem Türkiye'yi hem de Avrupa'yı etkisi altın almış durumda. Asya'daki kayıplar yüzde 1'in üzerinde gerçekleşirken Avrupa'daki borsa kayıpları yüzde 4'e ulaşıyor. İtalya borsası yüzde 4'ün üzerinde seyrederken Alman Dax Endeksi de yüzde 4'ün hemen altında bir kayıpla işlem görüyor. İngiltere ve Fransa'da da durum farklı değil. Burada oluşan kayıplar yüzde 2'nin üzerinde. Borç sorunu potasına yakın ülkelerden İspanya IBEX 35 Endeksi yüzde 3'ün üzerinde kayıp yaşıyor.

En büyük kayıplar bankalarda görülüyor. Societte General bankası yüzde 8, Barclays yüzde 7.9, LLoyds yüzde 7.3, RBS yüzde 6.8, HSBC yüzde 4.6 değer kabyetti. Yani Avrupa'daki kayıplar banka hisseleri eşliğinde sürüyor.

İMKB'DE KAYIP YÜZDE 5'İN ÜZERİNDE
Avrupa'ya senkronize bir seyir izleyen İMKB'de ise kayıplar yüzde 4'ün üzerinde. 53.735 seviyesiyle en yüksek seviyeye ulaşan İMKB, 51.800'e kadar düşüş yaşadı. Fakat sonrasında gelen tepki alımları endeksi tekrar 52 binin üzerine attıysa da bu kalıcı olmadı. Endeks 51.500-52.000 bandında bulunuyor. Saat 16.15 itibariyle kayıp yüzde 5'in üzerine çıkarken 51.500 seviyesi test edildi.

Yurtiçi mali sektör endeksi ise yüde 5'e yakın kayıp yaşıyor.

Hisse senetleri piyasasındaki riskten kaçış yurt içinde yatırımcıları bono ve dövize yöneltiyor. Dolar ve Euro önceki kapanışlarına göre artıada seyir izlerken faiz yüzde 7.88 seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Dolar saat15:30 itibariyle 1.78'in hemen altında, Euro ise 2.55 lira seviyesinde bulunuyor.

ALTINA HÜCÜM SÜRÜYOR!
Riskli piyasalardan kaçış sürerken güvenli limana akın tam gaz devam ediyor. 1.720 dolardan destek bularak tekrar yükseliş trendine giren altın 1.800 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.821,05 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Geçen haftayı 1.746,90 dolardan tamamlayan külçe altın hafta içinde 1.728,75 dolara kadar geriledi. Dün 1.790,70 dolardan kapanış yapan altın öğle saatlerine kadar 1.800 dolar seviyelerindeki seyrini korudu. Öğleden sonra yükselişe geçen külçe altın 1.816,90 dolarla rekor yeniledi. Bu seviyeleri uzun süre koruyamayan külçe altının ons fiyatı bir miktar gevşedi ve 1.810 doların altına geriledi. Saat 16.00'dan sonra bir yükseliş daha deneyen külçe altının ons fiyatı 1.821,05 dolarla yeni rekora ulaştı.

Külçe altının bundan önceki rekoru 1.815,19 dolarla 11 Ağustos günü kırılmıştı. Aynı saatlerde İstanbul Kapalıçarşı'da ise 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 103,95 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı 698 lira seviyesinde bulunuyor.

PETROL GERİLEDİ!
ABD'den gelen işsizlik bavşuruları verileriyle petrol tekrar düşüşe geçti. ABD ham petrol yüzde 3'lük düşüşle, 85 doların altına geldi. Brent petrol ise yüzde 1'in üzerinde düşüşle 109 doların altına gevşedi.

LİKİDİTE ENDİŞESİ ARTTI!
Avrupa ve Amerika hattındaki sorunlarla başı iyice dönen piyasalara bir darbe de Çin'den geliyor. Uzmanlar bu bölgedeki ekonomik soğumanın sert iniş halini alabileceğini bunun ise ikinci bir global resesyon riskini artırdığını akatarıyor.
Avrupa'da ise bankacılık sektörüne ilişkin endişeler devam ediyor. Yani bazı bankalar fonlama sıkıntısı yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde yine bazı bankalara ilişkin bir söylenti çıkmış ve bu piyasalara sert satışlar yaşatmıştı.

Aynı durumu bugün de görmek mümkün. Avrupa Merkez Bankası'nın AB'de bir bankaya 6 aydır ilk defa bir hafta vadeli 500 milyon dolarlık fonlama yapması, en azından bir bankanın dolar fonlamasında sıkıntı yaşadığına işaret ediyor. Son haftalarda Avrupa bankalarının Fed'in ikinci nicel gevşeme programını sonlandırmasının ardından dolar fonlamasında güçlük çektiği konuşuluyordu.

DOLAR HATTI YENİDEN AÇILABİLİR!
ECB ilk kez 2007 sonunda Fed'le beraber hareket ederek Avrupa bankalarına ihtiyaçları doğrultusunda dolar hattını açmıştı. Program Lehman'ın çöküşü sonrası 2008'de ve en son olarak da Mayıs 2010'da Avrupa borç krizinin derinleştiği dönemde kullanılmıştı. Finansonline yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Avrupa'da bir bankanın ECB'den çektiği 500 milyon dolar, Şubat'ta en son ECB'den borçlanıldığında çekilen 70 milyon doların oldukça üzerinde olmakla birlikte, Mayıs 2010'da haftalık bazda 10 milyar dolarlara ulaşan fonlama ihtiyaçlarının yanında halen yüksek sayılmayabilir.

Ayrıca Alman Maliye Bakanı'nın Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) büyütülmeyeceği ifadelerinin de satışlarda etkili olduğu gözleniyor.

Öte yandan dünya ekonomisine yönelik büyüme beklentileri de bugün bazı yatırım bankaları tarafından aşağı yönlü revize edildi. Bu da piyasaların yukarı yönlü trendini kıran bir gelişme oldu. Alman CDS'leri de 10 puan birden artış kaydetti.

"BANKALAR KAMU KAYNAKLARINI KULLANMA KONUSUNDA İŞTAHLI"
CNBC'nin haberine göre Morgan Stanley Stratejisti Lourence Mutkin bankaların bir ay öncesine göre kamu kaynaklarını kullanma konusunda daha hevesli olduğunu fakat bu durumun kesinlikle 2008'deki kadar olmadığını söyledi. Buna karşılık Avrupa bankalarındaki değer kaybı piyasa genelinin Mutkin'le aynı kanaatte olmadığını gösteriyor.

FED AVRUPA BANKALARINI İZLİYOR!
"ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupalı büyük bankaların ABD'de bulunan birimlerindeki denetimini yoğunlaştırıyor" haberi de piyasalarda panik havasını iyice artırdı.

New York Fed yetkililerinin, Avrupalı bankaların ABD'de karşı karşıya kaldığı fonlama güçlüğü konusunda ''çok kaygılı'' olduğu ifade edilen haberde, Fed yetkililerinin, son zamanlarda fon durumlarını görüşmek için Avrupalı bankaların ABD'deki yöneticileriyle toplantılar düzenlediği ve Avrupalı bankaların merkezlerinin bulunduğu ülkelerdeki piyasayı düzenleme kurumlarıyla temas halinde olduğu bildirildi.

FONLAMA KARNESİ İSTENDİ!
WSJ, New York Fed'in ABD'de faaliyet gösteren Avrupalı bankaların kendilerini fonlama durumlarına dair "son derece endişeli" olduğunu yazdı. Konuyu yakından incelemeye alan FED, bu bankalardan günlük bazda ihtiyaçları olan fon miktarına erişimlerine ilişkin bir sorun olup olmadığına dair daha fazla bilgi istedi. FED ikinci nicel gevşeme programını 30 Haziran’da sonlandırdıktan sonra Avrupalı bankalar dolar fonlamalarında zaman zaman sıkıntı yaşamaya başlamıştı.

ABD VERİLERİ DE TATMİN ETMEDİ!
Avrupa'da tüm bunlar yaşanırken gözler ABD'den gelecek verilerdeydi. Fakat Amerika'dan gelen işsizlik maaşı başvuruları ve enflasyon verileri beklentileri karşılamadı. ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde arttı. Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamada, 13 Ağustos'ta sona eren haftada işsizlik maaşı başvurularının 9 bin artarak 408 bin olduğu bildirildi. 5 bin kişi artacağı yönünde bir beklenti hakimdi. İşsizlik maaşı başvurularının da buna bağlı olarak 400 bin olması bekleniyordu. Böylece, işsizlik maaşı başvuruları bir ay içinde en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Dört haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta düşerek 402 bin 500'ü buldu. İşsizlik maaşı almaya devam edenlerin sayısı ise 7 bin artarak 6 Ağustos'ta sona eren haftada 3,7 milyona ulaştı.

Bir Fed yetkilisinin verdiği bilgiye göre böylece ABD ekonominin toparlanma hızına yönelik beklenti aşağı revize edildi.

NEW YORK BORSASI DA SERT DÜŞÜŞLE AÇILDI!
New York Borsası, güne sert düşüşle başladı. Borsanın açılışında, Dow Jones Sanayi Endeksi, düne göre, yüzde 2,19 (249,34 puan) azalarak 11.160,87 puana geriledi.
Açılışta, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1,88 (22,45 puan) değer kaybederek 1.171,44 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 3,00 (75,35 puan) azalarak 2.436,13 puan oldu. Endekslerin değer kaybetmesinde, Morgan Stanley'in küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi, ABD'de tüketici fiyat endeksinin beklentilerin üzerinde artması ve ABD'de düzenleyici ve denetleyici kurumların, ülkede operasyonlarını yürüten Avrupalı bankalar üzerindeki denetimlerini daha da sıkılaştıracaklarını açıklaması etkili oldu.

"ÇİN BUNALIM YAŞATIR"
2008 krizini tahmin eden Nobel ödüllü ve piyasa kâhini Roubini ise gelişmelere paralel Twitter aracılığıyla mesaj yayınlamaya devam ediyor. "Çin'de sert iniş riski artıyor. Eğer bu olursa global resesyon yaşanır" diyen Kâhin, bunun ikinci bir bunalım olması ithimali olduğu belirtiyor. Roubini ayrıca, piyasaların manik depresif hareket ettiğini ve gelecek aylarda da bu seyrin değişmeyeceğinin altını çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain