15 Haziran 2012 Cuma

Düşüşe direnebilecek 10 hisse

                                                                   Haziran ayının piyasalar açısından stresli geçmesi bekleniyor. 



Haziran ayı takvimi piyasalar açısından oldukça yüklü görünüyor. Bu takvim, son 2 aydır düşüş trendi içinde hareket eden İMKB için de oldukça kritik. Önce 17 Haziran’daki Yunanistan seçimleri, ardından da 20 Haziran’da netleşecek Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz kararı izlenecek. Daha sonra gözler, 28-29 Haziran’da AB liderler zirvesine çevrilecek. 


Bilindiği gibi AB’deki bankaların sermaye yeterlilik oranlarını 30 Haziran’a kadar yüzde 9’a çıkarması gerekiyor. Görüldüğü gibi söz konusu tarihler AB ve ABD’yi, dolayısıyla tüm dünya piyasalarını etkileyebilecek önemde.


Haziran ayının belirsizliklerle dolu olduğunu hatırlatan analistlere göre, önümüzdeki dönemde endeksin yönüyle ilgili bir tahmin yapmak zor. 


Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; endeksin 49 binlere kadar gerileyebileceğini düşünen analistler, yatırımcılara orta ve uzun vadeli olmak koşuluyla olası düşüşlerden etkilenmeyecek 10 hisse belirledi...


İşte İMKB’nin son 2 aydaki düşüşünde kan kaybetmeyen 10 hisse ve prim potansiyelleri...


Halkbank: İskontolu ve defansif olmasıyla öne çıkan Halkbank hisseleri endeksin üzerinde performans gösterdi. İMKB’deki ve dünyadaki rakiplerine göre en yüksek özkaynak karlılığı getiren bankalardan biri olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 2012 yılı büyümesinde mevduatların ve banka bonolarının payı önemli olacak. Bankanın çevirmesi gereken sendikasyon tutarı 1 milyar dolar. 

Üstelik bu tutar, toplam aktiflerinin sadece yüzde 2’sini kapsıyor. Elinde bulunan FX likidite fazlasının, kurda volatilitenin arttığı dönemlerde bankayı koruyacağını düşünüyoruz. Yüzde 15 temettü ödemesi ve 2012 yılı net karının da katkısıyla Halkbank’ın sermaye sıkıntısı olmayacağını düşünüyoruz. Banka hisseleri için 15.84 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.


VakıfBank: Beklentilerin üzerinde gelen 3 aylık kar ve hisselerin iskontolu olması önemli. VakıfBank, 2012 yılı ilk çeyreğinde en yüksek çeyrek kar artışı sağlayan banka oldu. Ayrıca sektördeki en yüksek faiz marjlarından biriyle çalışması ve aktif kalitesinde gözlenen iyileşme de bankayı öne çıkarıyor.


Sendikasyon ve diğer dış borcunun düşüklüğü Avrupa borç krizine karşı daha dayanıklı kılıyor. 2012 tahmini defter değerinin altında işlem gören VakıfBank hisselerinin fiyatı oldukça cazip. 3.78 TL hedef fiyatla yüzde 23 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.



Bizim Toptan: Şirket hisseleri perakende sektörünün defansif olmasının yanı sıra fonların ve yabancıların alımları sonucunda endeksin üzerinde performans gösterdi. Bizim Toptan’ın niş bir pazarda yer alması (pazarda sadece 3 büyük oyuncu var) önemli.


Öte yandan, bu pazarda 2015 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüme beklenirken, Bizim Toptan için büyüme beklentimiz yüzde 15’le daha yüksek. Şirket taşıdığı nakit pozisyonu sayesinde de güçlü bir bilanço yapısına sahip. Ortalama satış fiyatları rakiplerine oranla yüzde 5’den 10’a kadar düşüyor. Dolayısıyla tedarikçilerine karşı artan pazarlık gücü şirkete ucuz fiyatlar sağlıyor. Bu veriler ışığında Bizim Toptan hisseleri için 31.58 TL hedef fiyatla yüzde 34 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.



Koza Anadolu: Şirket hisseleri yüksek iskontoyla işlem görüyor. Sektörel beklentiler sayesinde endeksteki düşüşlerden olumsuz etkilenmedi. Öte yandan, 2011 yılında açıkladığı bedelli sermaye artırımıyla madencilik (özellikle bakır ve demir) işine girip yapısal değişikliğe gitti. 


Bu kapsamda yapacağı yatırımları, son açıklanan teşvik paketi fırsatıyla iyi değerlendireceğini düşünüyoruz. Ayrıca net aktif değerinin büyük bir kısmını oluşturan Koza Altın’nın beklenen güçlü performansı şirket için olumlu. Net aktif değerine göre iskontolu işlem gören şirket hisseleri için 4.62 TL hedef fiyatla yüzde 39 yükselme potansiyeli öngörüyoruz



Aksigorta: Sabancı Holding, Aksigorta hisselerinin bir bölümünü 2011 yılında Ageas Insurance’a devretti.  Şirket, halka açık kısım dışında yüzde 50-50 ortaklıkla yüzde 30.99 oranındaki hissesini 220 milyon dolara sattı.


Bu yeni ortaklık yapısına yönelik Ageas’ın ödediği fiyata göre şirket hisseleri yüzde 55.8 oranında iskontolu. Öte yandan, Aksigorta hisselerinin yüzde 10’u Sabancı ve Ageas tarafından borsadan satın alınma sürecinin devam etmesi borsadaki düşüşlerde destek oluyor. Aksigorta hisselerinde devam eden alımlar, borsadaki düşüş dönemlerinde hissenin endeksin üzerinde getiri elde etmesini sağladı. 2.32 TL’lik hedef fiyatla yüzde 22.8’lik yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



Bagfaş: Bedelsiz verme potansiyeli yüksek olan hisselerde yaşanan kısa süreli sert yükselişler, Bagfaş’ın endeksten daha iyi performans sergilemesine yol açtı.


Şirket sahip olduğu asit ve elektrik enerjisi üretim tesisleriyle kendi hammaddesini ortalama yüzde 20-25 daha düşük maliyetle üretebiliyor. Bunun yanı sıra azotlu gübreye göre daha yüksek kar marjlarına sahip fosfatlı gübre üretimiyle yurtiçinde önemli bir konumu var. Şirketin düzenli olarak elde ettiği yüksek kar ve cazip piyasa çarpanları dikkat çekiyor. Hisse için 205 TL hedef fiyatla yüzde 26 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Orta-uzun vadeli portföyler için tavsiyemiz “alım” yönünde.



Eczacıbaşı Yatırım Holding: Yüksek bedelsiz verme potansiyeli, İMKB’de iskontolu işlem görmesi ve iştirakleri üzerinden oluşturulan beklentiler şirket hisselerinin İMKB-100 endeksinin üzerinde kalmasını sağladı.


Eczacıbaşı Yatırım Holding net aktif varlık değerlemesine göre yüzde 60, defter değerine göre ise 150 yükseliş potansiyeli taşıyor. İştirakleri Eczacıbaşı Holding ve Eczacıbaşı İlaç üzerinde Kartal’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının zaman zaman yarattığı beklentiler de holding hisselerine yansıyor. Eczacıbaşı grup şirketlerinin yatırım, satın alma, yeni iş anlaşması haberlerinden de etkileniyor. Her zaman likit kalabilmesi ve dövizdeki yükselişten pozitif etkilenmesi sayesinde Eczacıbaşı Yatırım Holding hisselerini, konservatif ve yüksek prim potansiyeline sahip olarak görüyoruz. 9.60 TL hedef fiyatla yüzde 60 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



Anadolu Hayat Emeklilik: Hükümetin tasarruf oranının artırılması yönündeki çalışmaları paralelinde özel emeklilikle ilgili yeni teşvik kararlarından faydalanabilir. Bireysel emeklilik segmentindeki karlılığın bu yıl ve önümüzdeki dönemlerde artacağını düşünüyoruz.


Hayat sigortası karlılığında da artış öngörüyoruz. Anadolu Hayat Emeklilik için 2012 yılı ikinci çeyrek bilanço beklentimiz de olumlu. Bu olumlu beklentilere bağlı olarak hisse, son dönemde borsadaki düşüşe rağmen endeksin üzerinde performansı sağladı. Anadolu Hayat Emeklilik hisselerinde 4.40 TL hedef fiyatla yüzde 15 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.



Arçelik:Yılın ilk çeyreğinde 121 milyon TL net dönem karı açıkladı. Bu rakam geçen yılın eş dönemine göre yüzde 3.7 gerilemeye işaret ediyor. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri ise yüzde 41 artışla 2.4 milyar TL’ye ulaştı. 


Gelirlerdeki bu yüksek artışta güçlü ihracat performansının yanı sıra Defy şirketinin tam konsolide edilmesi ve yurtdışı satışlardaki hızlı büyüme etkili oldu. Net karın gerilemesinde etkili olan unsurlarsa kar marjı görece düşük olan elektronik segmentinin payının artması, gerçekleştirilen kampanyaların marjlar üzerinde yarattığı baskı ve artan satış pazarlama giderleri oldu. Arçelik’in özellikle güçlü satış geliri büyümesini olumlu değerlendiriyoruz. Yıl sonuna kadar cirosunu yüzde 20 artırmayı öngörüyor. Arçelik hisselerinin endeksteki son düşüşe rağmen sınırlı bir değer kaybına uğradığı görülüyor. Hissede 8.40 TL hedef fiyatla yüzde 6 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.



BİM: 2012 yılı ilk çeyreğindeki net karı, 90.7 milyon TL’yle beklentilerin üzerine çıktı. BİM’in ilk üç aydaki satış gelirleri de 2.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Perakende sektöründeki liderliğini koruyan BİM, 2012 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de 91, Fas’ta ise 9 mağaza açtı.


Böylece şirketin Türkiye’deki mağaza sayısı 3 bin 380’e, Fas’taki ise 85’e ulaştı. Mısır pazarına da girmeye hazırlanan şirketin bu ülkede yılın ilk yarısında şube açma planı bulunuyor. Ayrıca bu yıl için 400 yeni mağaza, 5 yeni bölge deposu açma ve yatırımlarını 300 milyon TL’ye çıkarma hedefi var. BİM’in mağaza açma hedeflerinin yanı sıra bilançosunun iyi olması da bizim için önemli. Şirket hisseleri için 76 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain