4 Aralık 2011 Pazar

Yabancılar Hangi Hisseleri Alıyor?

Banka, holding ve ulaştırmadan yılbaşından bu yana çıkan yapancılar, şimdilerde metal ana sanayine ilgi gösteriyor.
Morgan Stanley, 120 milyar dolarlık döviz yükümlülüklerini gerekçe göstererek Türkiye’ye yönelik önerisini ‘ağırlığını azalt’a düşürürken yabancılar en çok maden hisselerine yöneldi. Banka, holding ve ulaştırmadan yılbaşından bu yana çıkan yapancılar, şimdilerde metal ana sanayine ilgi gösteriyor.
Piyasalarda oynaklık oldukça yüksek. Önceki hafta cuma günü 48.812 seviyesine kadar gerileyen İMKB 100 Endeksi, tepki alımları ile 54.769 seviyesine kadar yükseldi. Dünya borsalarında ise yüzde 12’lere varan yükselişler yaşandı. Piyasalarda iyimserlik dalgası yurtdışındaki havanın da etkisiyle oldukça yüksek.

Öyle ki Morgan Stanley’in Türkiye’deki şirketlerin 120 milyar dolarlık döviz yükümlülüklerini gerekçe göstererek önerisini “nötr”den “ağırlığını azalt”a indirmesi dahi yükselişi engelleyemedi. Ancak bu durum döviz kurlarındaki hareketin göz ardı edildiği anlamına gelmiyor. Kurlardaki her yukarı doğru hareket döviz açığı bulunan şirketlerin risklerinin yeniden hatırlanmasına neden oluyor. Yabancılar ise yılbaşından bu yana tedbirlerini almış görünüyor.

Likide dönmek

Piyasada kalmakla birlikte döviz açığı bulunan şirketlerden uzak duruyorlar. Likide dönmek istediklerinde ise özellikle banka ve holdinglerde satış yapıyorlar. Bu durum endeksin de dalgalanmasına yol açıyor. Yabancıların en fazla aldığı hisseler ise sanayi sektöründen; ağırlıklı olarak maden, demir çelik, cam ve içecek sektörlerine yöneliyorlar.

Ocak-ekim döneminde madencilik ve kıymetli maden sektörü hisselerinde yabancıların net alımı 299 milyon 554 bin dolar oldu. Demirçelik sektöründeki alımları ise 96 milyon 601 bin dolar olarak gerçekleşti.MKK verilerine göre yıl başından bu yana endekste yaşanan düşüşe rağmen yabancı paylarında sadece dört puanlık bir gerileme yaşanarak yüzde 62.37’ye geriledi.

Ataklar kısa süreli

Piyasaların seyrine baktığımızda yukarı doğru kısa süreli atakların yaşandığını görüyoruz. Cuma günü ABD’de işsizlik oranının sürpriz bir düşüş kaydetmesi ile Dow Jones Endeksi çıkışa geçerken, Avrupa’nın borçlarla mücadelesinde IMF’in de rol alabileceği spekülasyonları, piyasalarda hareketliliğe neden oldu. Ancak finans sektörü hisselerinde yaşanan satışlar endeksin yükselişini durdurmasına neden oldu.

Haftanın geneline bakıldığında ise tepki alımlarının yüksek kazançları beraberinde getirdiği görüldü. İMKB 100 Endeksi, önceki hafta test ettiği 48.812 seviyesine göre yüzde 12.20 oranında değer kazandı.

HİSSE BAZINDA HAREKET

Yıl sonu yaklaşırken, piyasalarda seçiciliğin öne çıktığı görülüyor. Orta dönemde İMKB 100 Endeksi’nin izleyeceği yola dair çok olumlu bir seyir yok. Bununla birlikte kısa vadede sert düşüşlerin tepkileri geliyor. Ancak bu tepkiler şimdiye kadar sınırlı kaldı. Direnç seviyelerine yaklaşıldıkça kısa sürede al-sat yaparak kazanç elde etmek isteyenlerin temkinli olmasında fayda var.

Enflasyon verileri izlenecek

Bu hafta kasım ayı enflasyon verileri takip edilecek. Piyasalarda son bir hafta boyunca gözlenen oynaklık bu hafta da sürecek. Hafta başından itibaren gözler yurt dışına kayacak. Merkel-Sarkozy görüşmesi gelişmelere yönelik önemli bir işaret verecek. Asıl beklenti ise AB Liderler Zirvesinden çıkacak kararlarda. Gözler bu zirveden gelecek haberlerde olurken olumlu ve olumsuz gelişmeler para piyasaları üzerinde etkide bulunacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain