12 Ekim 2011 Çarşamba

Halka açık şirketlerde devrim gibi tebliğ!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun son dakika tebliği büyük ses getirdi.

Borsada sabah seansı her günkü "endeks bugün nasıl açılacak" sorusundan daha çok konuşulan bir konuyla başladı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun İMKB-30 endeksine dahil olan şirketlerle ilgili yeni tebliği günün konusu haline geldi.

HT EKONOMİ'nin bugünkü özel haberiyle gündeme taşınan ve bugün yapılması beklenen genel kurulu nedeniyle Turkcell örneğiyle gündeme oturan tebliğe dört bir yandan olumlu tepkiler yağıyor.

Yıllardır dev şirketlerde karar verme mekanizmalarında azınlık halde kalan küçük yatırımcılar açısından "devrim" olarak nitelendirilen SPK tebliğine göre artık İMKB-30 endeksine dahil şirketlerde hakim hissedarların dışında yönetim kurulunda bağımsız yönetim kurulu üyeleri de olacak.



Turkcell'de 'kanun hükmünde' bağımsız yönetim

İşte uzmanların Bloomberg HT'ye yaptığı yorumlar:

Habertürk köşe yazarı İbrahim Haselçin, "Turkcell'de yönetim kurulu seçimi yapılacağını sanmıyorum" dedi. SPK'nin yayınladığı tebliği son derece önemli gören ve devrim niteliğinde olarak adlandıran Haselçin, yayınlanan tebliğ ile bağımsız üyelere yönelik kriterlerin belirlendiğini söyledi.

SPK eski başkanı Doğan Cansızlar açıklanan tebliğin son derece olumlu olduğunu belirterek bağımsız üyenin yönetişim yönünden iyi olduğunu belirtti.

Habertürk köşe yazarı Yavuz Semerci, SPK'nın küçük yatırımcıları korumak üzere tarihin en önemli adımını attığını belirterek SPK'nın bağımsız üyelere yönelik yayınladığı tebliğin devrim niteliğinde olduğuna dikkkat çekti.

Bir SPK yetkilisi ise tebliğin zamanla İMKB 30 dışındaki şirketler için de geçerli olacağını bildirdi. Yetkili, tebliğin bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini ve bütün şirketlerin buna uyması gerektiğini söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal, Turkcell'in de alınan tebliğe uyması gerektiğini belirtti.

ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Yılmaz Argüden, yayınlanan tebliğin küçük yatırımcıların, hissedarların güvenini arttıracağını söyledi. Argüden, SPK tebliğiyle, kurumların sürdürülebilirliklerinin daha da artması sözkonusu olacaktır dedi


HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain