30 Aralık 2010 Perşembe

İşte A'dan Z'ye 'Sözleşmeli Er'lik

15 ay normal askerlik süresini tamamlayıp tezkere alanlar bu haktan faydalanabilecek.



Terörle mücadelede kullanılmak üzere kamuoyunda 'sözleşmeli er' olarak adlandırılan sisteme geçiş çalışmaları hızlandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte bir süredir üzerinde çalışmalar yapılan sözleşmeli er tasarısı incelenmek üzere Başbakanlık'a gönderildiğini söyledi. Tasarının Başbakanlıkta incelendikten sonra, kabine toplantısına getirileceği, ardından da TBMM'ye sevkedileceği öğrenildi.
KİMLER YARARLANACAK?
15 ay normal askerlik süresini tamamlayıp tezkere alanlar bu haktan faydalanabilecek. İlköğretim mezunu olanlar başvuru yapabilecek. Terörle mücadele konusunda görevlendirilecek olan sözleşmeli erler, sınır illerinde ya da ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer illerde de konuşlandırılabilecek. Terörle mücadele konusunda ihtiyaç olan bölgelerde görevlendirilecekler.
SÜRELİ SÖZLEŞMELER
Sözleşme süreleri de belli dönemleri kapsayacak. 3 yıllık süreyi kapsayacak olan sözleşmeler bitimi tarihinde kurum tarafından uygun bulunursa yenilenebilecek. Sigortalı olarak çalışacak olan sözleşmeli erler, sağlık hizmetlerinden faydalanacak, operasyona çıkıldığı takdirde tazminat alacaklar.
KIŞLADA KALACAKLAR
Sözleşmeli erler, kışlada kalacaklar, izinli olduklarında evlerine gidebilecekler. Normal asker karavanından faydalanacaklar, askeri kıyafet giyecekler. Sözleşmeli erlerin baremle ve TSK kariyeriyle ilişkileri olmayacak, sözleşmenin sonlanmasıyla ayrılacak olan bu erlere belli bir tazminat ödenecek. Sözleşme süresinin ise asgari üç yıl olmasını düşünülüyor. Süresi dolduğunda karşılıklı karar verilmesi halinde sözleşme yenilenecek.
1500 lira maaş alacaklar
Sözleşmeli erlerin maaşını asgari ücretin katları olarak planlanıyor. 1500 lira civarında bir temel maaşları olacak. Ayrıca operasyon maaşlarına ek olarak operasyon tazminatı alacaklar. Operasyona çıktıklarında maaşlarına bir tazminat eklenecek. Böylece 2 bin lira civarına yükselebilecek. Ayrıca maaş enflasyona göre artacak. Normal SSK'lı olacaklar. Sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Çalıştıkları süre emeklilik sürelerine sayılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ratings and Recommendations by outbrain