28 Ekim 2011 Cuma

Fitch, Şekerbank'ın kredi notunu yükseltti

Fitch, Şekerbank'ın ''B '' olan uzun vadeli yerel ve yabancı para
notunu ''BB-''ye yükseltti.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Şekerbank'ın
''B '' olan uzun vadeli yerel ve yabancı para notunu bir seviye
artırarak ''BB-''ye yükseltti.

Şekerbank tarafından yapılan açıklamaya göre, Fitch Ratings,
Türkiye'deki orta ölçekli bankaları değerlendirdiği raporda,
Şekerbank'ın finansal güç notunu ''D''; kısa vadeli yerel ve yabancı
para notunu ''B''; ve görünümünü ise ''istikrarlı( stable)'' olarak
teyit etti. Kurum tarafından bu yıl içinde ilk kez uygulanmaya
başlanan finansal kapasite notu ise ilk uygulama başladığında
Şekerbank için ''B '' olarak verilmişken, yapılan son değerlendirme
sonucunda ''BB-''ye yükseltildi.

Fitch tarafından geçen yıl bankanın iki seviye birden yükseltilen
ulusal notu da ''A'' olarak teyit edildi.

Fitch Ratings, konuyla ilgili kamuoyuna açıkladığı raporda,
Şekerbank'ın not artırımına dayanak olarak, bankanın olumlu risk
profili değerlendirmesini gösterdi.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, not artırımına ilişkin
değerlendirmesinde, şunları ifade etti:

''Bugün yüzde 62'si Anadolu;da bulunan Şekerbank şubelerinin 29'u 50
yaş üzerinde, 22;si 40 yaş üzerinde; yani birçoğu yaklaşık yarım
asırdır aynı yerde hizmet veriyor. 58 yıldır yalnızca büyük şehirlerde
değil küçük ilçelerde de, yalnızca büyük firmalara değil küçük
işletmelere, çiftçimize de hizmet götürüyoruz. Bu farklılığımızla
uluslararası finansal kuruluşlarla Anadolu'nun KOBİ'leri, küçük
işletmeleri, esnafı, çiftçisi arasında finansman köprüsü kuruyoruz. Ne
mutlu ki, Anadolu bankacılığındaki uzmanlığımızı dünya da teyit
ediyor. Uzmanlaşmanın ve sahaya, yerele yakınlığın giderek önem
kazandığı sektörümüzde, Şekerbank'ı farklı kılan bu güçlü yanlarımızı
daha da geliştirerek rekabette ayrışmaya devam edeceğiz.''

12 Ekim 2011 Çarşamba

Halka açık şirketlerde devrim gibi tebliğ!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun son dakika tebliği büyük ses getirdi.

Borsada sabah seansı her günkü "endeks bugün nasıl açılacak" sorusundan daha çok konuşulan bir konuyla başladı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun İMKB-30 endeksine dahil olan şirketlerle ilgili yeni tebliği günün konusu haline geldi.

HT EKONOMİ'nin bugünkü özel haberiyle gündeme taşınan ve bugün yapılması beklenen genel kurulu nedeniyle Turkcell örneğiyle gündeme oturan tebliğe dört bir yandan olumlu tepkiler yağıyor.

Yıllardır dev şirketlerde karar verme mekanizmalarında azınlık halde kalan küçük yatırımcılar açısından "devrim" olarak nitelendirilen SPK tebliğine göre artık İMKB-30 endeksine dahil şirketlerde hakim hissedarların dışında yönetim kurulunda bağımsız yönetim kurulu üyeleri de olacak.



Turkcell'de 'kanun hükmünde' bağımsız yönetim

İşte uzmanların Bloomberg HT'ye yaptığı yorumlar:

Habertürk köşe yazarı İbrahim Haselçin, "Turkcell'de yönetim kurulu seçimi yapılacağını sanmıyorum" dedi. SPK'nin yayınladığı tebliği son derece önemli gören ve devrim niteliğinde olarak adlandıran Haselçin, yayınlanan tebliğ ile bağımsız üyelere yönelik kriterlerin belirlendiğini söyledi.

SPK eski başkanı Doğan Cansızlar açıklanan tebliğin son derece olumlu olduğunu belirterek bağımsız üyenin yönetişim yönünden iyi olduğunu belirtti.

Habertürk köşe yazarı Yavuz Semerci, SPK'nın küçük yatırımcıları korumak üzere tarihin en önemli adımını attığını belirterek SPK'nın bağımsız üyelere yönelik yayınladığı tebliğin devrim niteliğinde olduğuna dikkkat çekti.

Bir SPK yetkilisi ise tebliğin zamanla İMKB 30 dışındaki şirketler için de geçerli olacağını bildirdi. Yetkili, tebliğin bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini ve bütün şirketlerin buna uyması gerektiğini söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal, Turkcell'in de alınan tebliğe uyması gerektiğini belirtti.

ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Yılmaz Argüden, yayınlanan tebliğin küçük yatırımcıların, hissedarların güvenini arttıracağını söyledi. Argüden, SPK tebliğiyle, kurumların sürdürülebilirliklerinin daha da artması sözkonusu olacaktır dedi


HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Fitch, Dexia'nın kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasının "A " olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti, ancak Belçika iştiraki Dexia Banque Belgique'in (DBB) "A" olan uzun vadeli kredi notunu "A "ye çekti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Dexia Banque Belgique'in kredi notunun indirilmesinde Dexia Yönetim Kurulu'nun 10 Ekim'de aldığı yeniden yapılandırma kararlarının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, Dexia bankasının kredi notunun teyit edilmesi kararının ise Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin, gerektiğinde bankaya ek destek sağlama konusunda tereddüt etmeyeceğine ilişkin beklentinin yansıması olduğu vurgulandı.

Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetleri, geçen hafta sonu, bilançosunda yüklü miktarda Yunan tahvili bulunan Dexia'yı kurtarma planı hazırlamıştı.

Buna göre, Dexia'nın Belçika ve Fransa'daki karlı bankacılık birimlerinin kamulaştırılarak, Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ın satışa çıkarılması bekleniyor.

Bankanın 90 milyar euro civarındaki riskli aktifleri ise ayrı bir birimde toplanarak yüzde 60,5'ine Belçika, yüzde 36,5'ine Fransa ve yüzde 3'üne Lüksemburg hükümetlerinin garantör olacağı belirtiliyor.

Dexia'nın karlı birimlerinin kamulaştırılmasını öngören kurtarma planına göre, Dexia Bank Belçika için 4 milyar euro ve Fransa birimi için 650-700 milyon euro kamulaştırma bedeli ödeneceği ifade ediliyor.

Dexia, Denizbank'ı sattı satıyor

Denizbank, ana ortağı Dexia Participation Belgique SA'nın, DenizBank'taki hisseleri ile ilgili stratejik opsiyonların değerlendirilmesine yönelik çalışma başlattığını duyurdu.

Denizbank A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, "Ana ortağımız Dexia Participation Belgique SA'dan, DenizBank'taki hisseleri ile ilgili stratejik opsiyonların değerlendirilmesine yönelik çalışma başlatıldığı bilgisi edinilmiştir" denildi.

Altının tahtını borsa kaptı

İMKB 100 Endeksi, eylül ayında aylık bazda yatırımcısına en fazla getiri sağlayan finansal yatırım aracı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları Eylül/2011" sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, eylül ayında en yüksek reel getiri, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,23, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 4,05 oranlarıyla İMKB 100 Endeksi'nde gerçekleşti.

ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından külçe altın yüzde 2,21, Amerikan doları yüzde 0,95 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Buna karşılık euro yüzde 3,20 ve mevduat faizi yüzde 1,02 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde de külçe altın yüzde 3,02 ve Amerikan doları yüzde 1,75 reel getiri sağladı, euro yüzde 2,43 ve mevduat faizi yüzde 0,24 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Finansal yatırım araçları ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın 3 aylık, 6 aylık ve yıllık değerlendirmelerde en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,98, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,77 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı.

Altı aylık değerlendirmeye göre de külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 36,32, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 37,88 oranında yatırımcısına kazandırdı.

Aynı dönemde, İMKB 100 Endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,56, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 11,55 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık bazda sıralama

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde ise en fazla reel getiri oranlarına göre, külçe altın, euro, dolar, mevduat faizi ve İMKB 100 Endeksi olarak sıralandı. ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 49,59, euro yüzde 12,73 ve dolar yüzde 7,58 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı.

Diğer taraftan, mevduat faizi yüzde 3,99, İMKB 100 Endeksi yüzde 19,07 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 58,04, euro yüzde 19,11, dolar yüzde 13,66, mevduat faizi yüzde 1,44 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, İMKB 100 Endeksi 14,50 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TABLO

Finansal yatırım araçlarının eylül itibariyle aylık nominal ve reel getiri oranları (yüzde) şöyle:

. EYLÜL 2011 EYLÜL 2011/EYLÜL 2010
. (Bir önceki aya göre) (Yıllık)
. ------------------------ ----------------------
FİNANSAL YATIRIM NOMİNAL REEL GETİRİ REEL GETİRİ
ARAÇLARI GETİRİ ÜFE TÜFE ÜFE TÜFE
---------------- ------- ----- ------ ------ ------
Mevduat faizi (brüt) 0,51 -1,02 -0,24 -3,99 1,44
İMKB 100 Endeksi 4,83 3,23 4,05 -19,07 -14,50
Amerikan Doları 2,51 0,95 1,75 7,58 13,66
Avro -1,70 -3,20 -2,43 12,73 19,11
Külçe altın 3,79 2,21 3,02 49,59 58,04

Ratings and Recommendations by outbrain